Airbnb salgın nedeniyle iptal edilen rezervasyonlardan doğan zararın yüzde 25’ini karşılayacak

İnternet üzerinden ev kiralama hizmeti sunan Airbnb, virüs salgını nedeniyle rezervasyonları iptal olan ev sahiplerine destek için 250 milyon dolar ayırdı

Fotoğraf: Reuters

191 ülkede 260 milyon insanın internet üzerinden ev kiraladığı Airbnb’nin CEO’su Brian Chesky, yayınladığı video mesajda, koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilen rezervasyonlardan mağdur olan ev sahiplerine destek verileceğini açıkladı. 

“Bugüne kadar sınırlar kapatıldı, 3 milyardan fazla insan evine kapandı, en az 50 havayolu uçuşlarını durdurdu ve otellerde doluluk oranı yüzde 10’a düştü” diyen Chesky, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Küresel Pandemi” ilanından sonra rezervasyon iptallerini cezasız kabul edeceklerini açıkladıklarını hatırlattı. 

“Bir çoğunuzun mâli açıdan zorlandığınızı biliyoruz. Bizden kelimeler değil aksiyon almamızı istiyorsunuz” diyen Chesky, verecekleri teşvikleri şöyle açıkladı: 

1) Kovid-19 nedeniyle iptal olan rezervasyonlar için 250 milyon dolar ayrılacak

Eğer bir kişi, 14 Mart ve 31 Mayıs arasında check-in yapacağı bir rezervasyonu iptal etmişse, ev sahibinin normalde eline geçmesi gereken paranın yüzde 25’i karşılanacak. Geri ödemeler nisanda başlayacak. Buna göre;

- 14 Mart 2020’den önce 14 Mart - 31 Mayıs için yapılan rezervasyonlar, check-in yapılmadan önce rezervasyon sahipleri ya da ev sahipleri tarafından iptal edilebilecek. Geri ödeme, nakit ya da ileride kullanILmak üzere “seyahat kredisi” olarak gerçekleşebilecek. Rezervasyon iptali yapan ev sahiplerinin eğer varsa “Super Host (Süper Ev Sahibi)” kategorileri zarar görmeyecek. 

- 14 Mart 2020’den önce 31 Mayıs sonrası için yapılan rezervasyonlar ile mevcut durumda check-ini yapılmış, devam eden seyahatlerin iptalleri ise “Kovid-19 hafifletici sebebi” kapsamına şimdilik alınmayacak. 

- 14 Mart 2020’den sonra yapılmış rezervasyonlar, ziyaretçi ya da ev sahibi hasta Kovid-19 hastası olmadığı sürece “hafifletici sebep politikası” kapsamına alınmayacak. 

Airbnb'nin 14 Mart'ı referans tarih almasının nedeni, salgının "Küresel Pandemi" ilan edilmesinin ardından "Hafifletici Sebep Poltikası"nı bu tarihte değiştirmiş olmaları. 

2) "Süper Ev Sahipleri" için 10 milyon dolarlık yardım fonu kurulacak 

Airbnb’nin “diğer ev sahiplerine örnek olan, misafirlerinden tam not alan” olarak tanımladığı Süper Ev Sahipleri için bir fon kurulacak. 

Kendi kiralarını ya da ev kredilerini ödemek için kendi evlerini kiraya veren bu kişiler için kurulacak fona Airbnb çalışanları 1 milyon dolar, şirketin kurucuları ise 9 milyon dolar bağış yaptı. Nisan ayından başlamak üzere ev sahipleri, en fazla 5 bin dolara kadar varan yardımlar için başvurabilecek ve bu yardımın geri ödemesi olmayacak. 

Yardım fonundan yararlanacaklardan istenen şartlar: 

- Kendi oturduğu ya da ikinci bir evini (En fazla iki ev) kiralayanlar

- Onaylanmış hesaplar

- En az bir yıldır Süper Ev Sahibi kategorisinde olanlar 

- Salgın iptalleri nedeniyle kazancının ciddi bir yüzdesini kaybedenler

- Airbnb'nin hayati bir gelir kaynağı olduğunu ispatlayanlar 

3) Önceki misafirlerden destek istenecek 

Virüs salgını nedeniyle gerçekleşen rezervasyon iptallerinden zarar gören ev sahiplerinin evlerinde daha önce kalmış kişiler ile iletişime geçilecek. 

Nisanda hayata geçmesi planlanan proje kapsamında bu misafirlerden “eski ev sahipleri” için bağış yapmaları istenecek. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU