Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde su ve elektrik iki ay ücretsiz

Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan ve dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti halktan 2 ay elektrik ve su parası alınmayacağını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Uzun süredir ebola salgını ile mücadele eden Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ilk koronavirüs vakası 10 Mart’ta görüldü.  Virüse yakalanan hastanın ülkede bulunan Belçika uyruklu bir erkek olduğu açıklandı.

21 Mart’ta meydana gelen ilk ölüm Sağlık Bakanı Eteni Longondo tarafından, Twitter’dan duyuruldu. Başkent Kinyasa'da Kovid-19 kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiğini belirten Longondo hastalığın yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerin sıkılaştırıldığını kaydetti.

Bakan Longondo, bu kapsamda kara sınırlarının, bar, restoran ve ibadet mekanlarının kapatıldığını, uluslararası uçak seferlerinin durdurulduğunu, üniversite ve okulların tatil edildiğini aktardı.

25 Mart’ta acil durum ilan edilen ülkede 29 Mart’ta sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı.

‘Amaç halkın masraflarını azaltmak’

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Su Kaynakları ve Elektrik Bakan Yardımcısı Papy Pungu Lwamba, dün yaptığı açıklamada, halkın elektrik ve su faturalarının 2 ay boyunca devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Lwamba, uygulamayla Kovid-19 salgınıyla mücadelede alınan yeni tedbirler kapsamında, halkın masraflarının azaltılmasını amaçladığını belirtti. 

 

 

Ulusal Elektrik Şirketi ve Su Dağım Şirketi kararı doğrularken, vatandaşlara ücretsiz su ve elektrik sağlanması için gerekli çalışmanın başlatıldığı kaydedildi. 

Ağustos 2018'de başlayan Ebola salgınında 2 binden fazla kayıp veren ülkede şimdiye kadar 109 Kovid-19 vakası görüldü, virüs nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU