İtalya'dan Alman gazetesine ortak mektup: Savaştan sonra size nasıl yardım edildiğini hatırlayın

AB’den beklenen desteğin gelmemesinin ardından yazılan mektupta, Berlin’den tarihi hafızaya başvurması istendi

Salgında binlerce vatandaşını kaybeden İtalya, krizin yol açtığı mali sorunları da yardım olmaksızın aşamıyor (AFP)

Yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınında kayıp açısından hastalığın çıkış yeri Çin’in çok gerilerde bırakan İtalya’da 105 binden fazla kişi enfekte oldu, bugüne dek 12 bin 500’e yakın hasta yaşamını yitirdi.

Sağlık sisteminin bu yük karşısında büyük mücadele verdiği ülke, diğer yandan üyesi olduğu Avrupa Birliği’nden (AB) gerekli mali desteği alamamış olmanın hayal kırıklığıyla da baş başa kaldı.

Berlin'in İtalya’nın hırpalanmış ekonomisine yardım etmek için diğer ülkelere borç verme çağrısı yapmayı reddetmesi de İtalyanların öfkesini artırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre, bunun üzerine Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung için bir yazı kaleme alan İtalyan belediye başkanları ve bölge valileri müşterek yardım çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgını sırasında Almanya’dan dayanışma bekleyen siyasetçiler, II. Dünya Savaşı’ndan sonra bu ülkeye yapılan yardımları hatırlattı.

Yazıda “Sevgili Alman dostlar, hafıza doğru kararlar almamıza yardımcı olur” sözleriyle savaş sonrası yükünü hafifletmek için 1953’te Almanya’nın borçlarının azaltılması anımsatıldı.

Mektupta ayrıca, İtalya’da bir çeşit kurumlar vergisi cenneti olarak görülen Hollanda da hedef alınırken, bu ülkenin kurduğu “avantajlı vergi rejimi sayesinde yıllardır tüm büyük Avrupa ülkelerinin kaynaklarını azalttığı” belirtildi.

Ortak metin, Bergamo ve Milano'nun yanı sıra Emilia-Romagna bölge başkanı da dahil olmak üzere, koronavirüs salgınından en çok etkilenen kuzey İtalyan şehirlerini temsil eden sol ve sağ partilerden belediye başkanları tarafından imzalandı.
 


Öte yandan Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Belçika, İrlanda, Portekiz, Slovenya ve Lüksemburg liderleri, geçen hafta AB Liderler Zirvesi öncesi AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine odaklanan ortak bir mektup göndermişti.

Mektupta, koronavirüs salgınının benzeri görülmemiş bir şok olduğu, bununla mücadelenin olağanüstü tedbirler gerektirdiği, AB ülkelerinin sağlık sistemlerini güçlendirmek, temel mal ve hizmetleri sağlamak ve virüsün ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmak üzere çalışmalar yürüttüğü bildirilmişti.

Metinde, “Piyasalardan fon toplamak üzere Avrupa tarafından çıkarılacak ortak bir borç enstrümanı üzerinde çalışmamız gerekiyor" ifadesine yer verilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU