Beyaz Saray: ABD’de 100 bin ila 240 bin insan ölebilir

Beyaz Saray’da düzenlenen bir basın toplantısında koronavirüsten ölenlerin sayısının önlem alınmasaydı 2,2 milyona ulaşabileceği ancak yavaşlatma politikası ile bu sayının 240 bine kadar düştüğü ifade edildi

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray Koronirüs ile Mücadele Gücü Koordinatörü Dr. Deborah Birx ve bu ekipte yer alan Dr. Anthony Fauci, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Kovid-19 ile ilgili son gelişmeleri aktardı. 

ABD’de 190 bin kişiye bulaşan ve 4 binden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan salgınla ilgili olarak ABD Başkanı, “Önümüzde çok zor geçecek iki, belki üç hafta var” dedi ve ABD vatandaşlarından zorlu günlere hazırlanmalarını istedi. 

Bazı istatistikleri açıklayan Deborah Brix ise bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin en pik seviyede 100 bin ile 240 bin arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi. 

Brix, alınan önlemlerle hastalığın seyrinin dik bir eğri şeklinde değil, yata seyirde yükselerek devam edeceğini öngördüklerini ifade etti. 

Brix’in sunumunda gösterdiği grafiğe göre hastalığın kısa sürede çok can alabileceği şekilde yayılması durumunda ölü sayısı 1,5 milyon ile 2,2 milyon arasında değişebilir. 

Brix’ten sonra söz alan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, gelecek bir haftaya kadar sayının hızla artmaya devam edeceğini ve insanların buna kendini hazırlaması gerektiğini söyledi. Fauci, hastalığı yavaşlatma çabalarının işe yaradığını ve yaramaya devam edeceğini ifade etti. 

Brix ve Fauci’nin ardından podyuma çıkan ABD Başkanı Trump, sayıların tokat etkisi yaptığını söyleyerek “Modellemeye baktığınızda 100 bin çok düşük bir sayı. Eğer yavaşlatma önlemlerimiz olmasaydı minimum ölü sayısı 1,5 milyon olacaktı” dedi. 

New York’ta ölü sayısı 1000’i geçti 

New York Sağlık Departmanı’ndan yapılan açıklamaya göre New York Eyaleti’nde ölenler bin 96’ya vaka sayısı ise 75 bin 795’e ulaştı. 

Kardeşi de Kovid-19 pozitif olan New York Valisi Andrew Cuomo, dün yaptığı açıklamada eyalette en üst seviyenin görülmesinin üç haftadan uzun süreceğini söyledi. 

“Virüsün gerisinde kalmaktan yoruldum. İlk günden bu yana bu virüsün gerisinde kaldık” diyen Cuomo, “Virüsü önemsemedik. Çok güçlü ve beklediğimizden daha tehlikeli” diye konuştu. 

New York’un Queens bölgesindeki Elmhurst Hastanesi yakınlarında büyüyen ABD Başkanı Donald Trump, New York ve New Jersey’nin Washington ve Chicago kadar önceden önlem almadığını söyleyerek “Hasteneler dışında buzdolabı kamyonetleri kurularak geçici morg yapılıyor” dedi. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU