Kaliforniya’da 3 bin 500 mahkum koronavirüs gerekçesiyle serbest bırakılıyor

Karara karşı çıkıp “Silah satışları bu yüzden artıyor” diyenler de var

Yakınları, mahkumlara verilen cezanın ölümlerine neden olmaması gerektiğini belirterek af istiyor (AP)

Yaklaşık 40 milyonluk nüfusuyla ABD’nin en fazla nüfusa sahip eyaleti olan ve yaklaşık 115 bin kişinin tutuklu bulunduğu Kaliforniya’da, koronavirüsün ardından mahkumlara af tartışılıyor. 8 binden fazla teyitli vakadan en az 180’inin yaşamını yitirdiği eyaletteki yetkililer, şiddete başvurmayan yaklaşık 3 bin 500 mahkumu birkaç hafta içinde erken tahliye etmeyi planlıyor. 

Kaliforniya İnfaz ve Rehabilitasyon Dairesi (CDCR) ilk olarak infaz süresi 30 günden az kalanların serbest bırakılacağını, sonra da sıranın iki ay daha hapis yatması planlananlara geleceğini açıklarken, kurumun müdürü Ralph Diaz şöyle konuştu

Bu önlemleri kolayca almıyoruz. İlk hedefimiz güvenliği sağlamak, bu da ekibimizi, hapisteki nüfusu, kurumlarımızdaki diğer kişileri ve genel olarak toplumu kapsıyor. Fakat küresel bir salgın yaşanırken, Kovid-19’u da güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit olarak görmeliyiz.

Yetkililer, 22 çalışan ve 4 mahkumun Kovid-19 testinin pozitif çıktığı eyalette, erken tahliyelerin hem kapasiteyi, hem de fiziksel mesafeyi artıracağını vurguladı. 

Diğer yandan bu karara itiraz edenler de var. Eyalete bağlı Orange County’nin başsavcısı Todd Spitzer, bu kararın suçluların yeniden sokaklara dönmesine neden olacağını söyledi:

Bu herkes için tehlikeli bir yol açtı. Bunu eyalet bazında yaparlarsa, bölge çapında da yaparlar. Bu yüzden silah satışları arttı.

Yine Kaliforniya’ya bağlı Los Angeles’ta Şerif Alex Villanueva bölgelerindeki 15 bin mahkumdan bin 700'ünün serbest bırakılması için emir verdi. 

Ülkede New Jersey eyaletinin yanı sıra bir çok kent de benzer kararlar almıştı. ABD Adalet Bakanı Bill Barr, geçen hafta yaptığı açıklamada, federal hapishanelere bazı mahkumları bırakma talimatı verdiğini belirtmiş, bu da yaklaşık 2 bin suçluyu doğrudan etkilemişti. 

Koronavirüsün pandemiye dönüşmesinin ardından, ABD’deki hapishanelerde ziyaretlerin durdurulması ya da ziyaretçilerin zorunlu teste tabi tutulması gibi önlemler alınıyor. Ziyaretleri durdurulan mahkumlara da daha fazla telefonla görüşme hakkı veriliyor. 

Yakınları, kalabalık koğuşlarda kalan mahkumlara verilen birkaç yıllık cezanın, fiiliyatta idam cezasına dönüşebileceğini öne sürüyor.  


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU