ABD’de doktorlara tehdit: Kaynak yetersizliğini medyaya şikayet ederseniz kovulursunuz

“İmajlarını korumaya çalışan hastaneler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının ağzını kapatıyor… ön cephede bulunanlar susturuluyor”

New York eyaleti ABD'de koronavirüs salgınının en şiddeti hissedildiği bölgelerden başında geliyor (Reuters)

ABD'de hastaneler koronavirüs pandemisi esnasında çalışma koşulları veya ekipman eksiliği hakkında medyaya konuşan sağlık görevlilerini kovmakla tehdit ediyor.

Bloomberg, ABD genelinde sağlık çalışanlarına karşı uygulanan disiplin cezası örneklerini haberleştirdi. İçlerinde en şoke edici olansa Washington eyaletinde acil servis hekimi Dr. Ming Lin’in işten kovulmasıydı.

İhtiyaçların hat safhada ve hastanelerin aşırı gergin olduğu bir dönemde, görevden almalar yoluyla problemi potansiyel olarak daha da kötüleştirmek mantıklı görünmüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg ayrıca, Chicago’da görev başındayken daha fazla koruyucu ekipman giymek istediğine ilişkin çalışma arkadaşlarına e-posta gönderen bir hemşirenin kovulduğundan ve New York’taki New York Üniversitesi (NYU) Langone Hastanesi’nin medyaya konuşan çalışanların işlerine son verileceğine ilişkin uyarıda bulunduğundan bahsetti.

İhtiyaç duyulan koruyucu önlemlerin alınmamasının tıbbi görevlileri ve hastaları riske attığına dair endişelerini The Seattle Times’la paylaşan Dr. Lin, kendisine cuma günü artık bir işi olmadığının söylendiğini aktardı.

Washington Eyaleti Hemşireler Birliği, kararı kınayan bir yazılı açıklama yaptı:

“Eyaletimiz ön saflardaki tıbbi görevlilerin kritik derecede eksikliliğiyle karşı karşıyayken -bizler gönüllülerin yardımını isterken, emekli hemşireleri ve doktorları yeniden görevlendirirken ve hemşirelik öğrencilerini hizmete sokmaya çalışırken- hastane yönetiminin gerçekleri söylediği için sağlık çalışanlarına misilleme yapabilmesi şoke edici.

İmajlarını korumaya çalışan hastaneler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının ağzını kapatıyor… ön cephede bulunanlar susturuluyor.

Chicago’da hemşire Lauri Mazurkiewicz, çalışma arkadaşlarını sıradan bir maske yerine daha fazla kişisel koruyucu ekipman giymeye çağırdı ve Northwestern Memorial Hastanesi’ndeki işinden oldu. Astımı bulunan Mazurkiewicz, solunum rahatsızlığı olan babasının bakımını yapıyor. Mazurkiewicz, haksız yere işten çıkarıldığına ilişkin dava açtı.
 


NYU Langone Hastanesi çalışanlarına cuma günü, izinsiz şekilde medyaya konuşanların “işlerine son verme de dahil disiplin cezasına çarptırılacağı” söylendi.

NYU Langone Hastanesi sözcüsü Jim Mandler, “sadece en güncel bilgiye sahip olanların medyayla bu konuları konuşmasına izin verilmesinin personellerinin ve kurumun yararına olduğunda” ısrar ediyor.

New York’un Montefiore Hastanesi de benzer bir prensibe sahip ve 17 Mart’ta çalışanlara tüm medya taleplerinin halkla ilişkiler bölümü tarafından değerlendirilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Tüm hastaneler bu tavrı takınmıyor. New York’un Mount Sinai Hastanesi etkin şekilde çalışanlarla medya arasında röportajlar sağlıyor. Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Sağlık Merkezi de çalışanlarının medyaya konuşmasını teşvik ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU