Emekli Fransız amiral yanıtladı: Gizli göreve çıkan denizaltı mürettebatının koronavirüsten haberi var mı?

"Bir olay ne kadar ciddi olursa olsun, denizaltı mürettebatından birinin bu konuda yapabileceği bir şey yoktur ve hiçbir şey yapamayacağı için hiçbir şey bilmese daha iyi"

Fransa'nın en yeni nükleer denizaltısı "Suffren" Temmuz 2019'da denize indi. Denizdeki mürettebatın koronavirüs pandemisinin boyutlarından haberi olmayabilir (AFP)

Oliver O'Connell - John Leicester
 

Okyanuslarda devriye gezen denizaltılarındaki mürettebat, dünya üzerinde koronavirüs pandemisinin nasıl her şeyi ters yüz ettiğinden keyifle bihaber olan son insanlardan sayılabilir.

Nükleer caydırıcılık görevlerinin parçası olarak, denizaltındaki mürettebata konsantrasyonları bozulmasın ve moralleri düşmesin diye genelde kötü haber vermekten kaçınılır.

Associated Press virüs dünyaya yayılmadan önce denize açılan denizaltıların mürettebatının, karaya dönene kadar, küresel kriz hakkında habersiz bırakılmalarının muhtemel olduğunu bildirdi.

2003-2006 yılları arasında Fransız balistik füze denizaltısı filosuna komuta eden emekli Amiral Dominique Salles “Haberleri olmayacak. Çocukların görevleri için tamamen hazır olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Özel olarak Associated Press'e konuşan Amiral Salles denizaltı mürettebatının görevlerinin son iki gününde, yani limana dönerken pandemiden haberdar edileceğini düşündüğünü söyledi. “Bence komutanın neler olup bittiğinden haberi şüphesiz vardır. Her ayrıntıya hakim olduğunu zannetmiyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mürettebat sadece denizaltı kumandanına yollanan mesajlar aracılığıyla haberlere erişebiliyor, kumandan da mesajları süzgeçten geçirerek aldığı her bilgiyi herkesle paylaşmıyor.

Nükleer denizaltıların hareketleri sıkı korunan bilgilerden. Dolayısıyla Fransız Donanması ülke 17 Mart'ta ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etmeden önce denize açılan denizaltı olup olmadığını doğrulamayacaktır.

Fransız Donanması Sözcüsü Binbaşı Olivier Ribard "Caydırıcı güç bir koruma ve gizlilik perdesiyle örtülü olduğu için, mürettebatın durumdan haberdar edilip edilmediğini bilmek imkansız" dedi.

Fransız denizaltı görevlerinin süresi genelde 60 ile 70 gün arasında değişiyor. Şu an denizde bulunan mürettebatın, virüsün anavatanını ne kadar etkilediği hakkında hiçbir fikri olmayabilir.

Fransa 1 Mart'ta yalnızca 130 koronavirüs vakasını ve iki ölümü doğrulamıştı. Bir aydan kısa sürede bu rakamlar iki bin 600 ölüyü ve 40 bin hastayı geçti. Limana dönen mürettebat ülkeye vardığında şok geçirecektir. Bir krizin ortasında ailesinden ayrılıp yola çıkacak ekipler içinse durum daha kötü olabilir.

Amiral Salles bu ekiplerin koronavirüsle ilgili düzenli olarak bilgilendirileceğini ama aile üyelerinin ölümünden haberdar edilmeyeceğini düşünüyor:

Bir olay ne kadar ciddi olursa olsun, denizaltı mürettebatından birinin bu konuda yapabileceği bir şey yoktur. Ve hiçbir şey yapamayacağı için hiçbir şey bilmese daha iyi.
Kendilerine haber verilmeyeceğini biliyorlar ve bunu kabul ediyorlar. Bu bizim işimizin bir parçası.

Fransa'nın 4 tane balistik füze denizaltısı var. Denizaltıların her birinde 110 kişilik mürettebat ve 6 nükleer savaş başlığı taşıyabilen 16 füze bulunuyor.


Associated Press'ten yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU