Adalet Bakanı Gül: İnfaz düzenlemesinin kapsamını TBMM belirleyecek

İnfaz düzenlemesinin çok gecikmeden Meclise geleceğini söyleyen Adalet Bakanı Gül, "Ayrıca denetimli serbestlik süresinin uzatılması gündemde" dedi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz yasasının kaç kişiyi kapsayacağına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) karar vereceğini söyledi.

Ahaber'e konuk olan Gül, "İnfaz düzenlemesi çok gecikmeden Meclis'e gelecek. Kapsamının ne olacağını TBMM belirleyecek. Teklif verildikten sonra kapsamı da belli olacak. Şu an 300 bin tutuklu ve mahkum var" dedi.

Koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine ilişkin değerlendirmede de bulunan Gül, "Türkiye'deki adliyelerde insan sirkülasyonu yüzde 95'in üzerinde azaldı" diye konuştu.

Adli tatil uzatılabilir

Gül, adli tatile ilişkin, "Adli tatil konusunda herhangi bir düzenlemeye gerek görülmüyor. Olayın seyrine göre yargılamaların, sürelerin durdurulması uzatılabilir" dedi.

Adalet Bakanı Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uyarak 3 aylık maaşını Milli Dayanışma Kampanyası'na bağışladığını bildirdi.

Bakan Gül'ün açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Yasanın hangi suçluları kapsayacağına ilişkin soruya yanıt veren Gül, şöyle konuştu:

"Adam öldürme ve cinsel suçlar sayın Cumhurbaşkanımızın toplumun hiçbir kesiminin kabullenmeyeceği suçları dışında tutulması yönünde bir iradesi vardı. O anlamda bir hazırlık olduğunu söyleyebiliriz. Uyuşturucu konusunda cumhurbaşkanımızın hassasiyeti var."

Denetimli serbestlik uzatılacak

Denetimli serbeslik süresinin uzatılmasının gündemde olduğunu söyleyen Gül, kaç kişinin tahlie olacağını şu an için söylemenin mümkün olmadığını ifade etti.

MHP ile istişareler tamam

Düzenlemenin bugünmeclise gelmesinin sürpriz olmayacağını belirten Gül, "Hemen hemen çalışmalar bitmişti. MHP ile istişareler de tamamlanmıştı. Çok ciddi bir durum olmazsa genel kurula gelir ve Türkiye için en doğru karar çıkar diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Cezaevlerinde koronavirüs vakası yok

Ceza infaz kurumlarında koronavirüs vakasına rastlanmadığını duyuran Gül, şunları söyledi:

Çok büyük tedbirler aldık. Yeni gelenler ya da tutuklamalar oluyor. Onlarla ilgili bir karantina bölgesi belirlendi. Sonda koğuşlara alınıyor. Ceza infaz kurumlarımızda çok büyük tedbirler aldık. Yeni girenlerle ilgili belli bir yerde izole edildikten sonra koğuşlara alınıyor. Hastanelere giden mahkumlar için de bu durum aynen uygulanıyor. Koğuşlarda bu anlamda değerlendirme yapılan bir durum yok. Başsavcılarımıza tüm personelimize doktorlarımıza hükümlü yakınlarımıza çok teşekkür ediyorum Bilim Kurulu'nun aldığı kararlar neyse bunlara uymaya çalışıyoruz"

Düzenleme ile kaç kişi tahliye olacak?

Gül, "Tabi cezaevleri ile ilgili son tahlilde belli suçlarla ilgili hasta ve belli yaşı olanlarla ilgili Meclis'ten bir kararın çıkmasını bekliyoruz" sözlerini kullandı. Bakan Gül, düzenleme ile kaç kişinin tahliye olacağına yönelik soruya, "Belirli yaş ve üzeri hastalığı olanlar tahliye olacaktır" yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe, Ahaber

DAHA FAZLA HABER OKU