Uzmanlar: Türkiye'de salgının hızlı yayılmasının nedeni gençlerde görülen hayalet pozitifler

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, pozitif vakaların yüzde 30’unun hiç belirti vermediğini ve salgının bu kişiler tarafından yayıldığını söyledi

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin İzlanda'da yapılan son araştırmalar hakkında bilgi verdi.

CNN Türk canlı yayınında soruları cevaplayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, yapılan araştırmalarda pozitif vakaların yarısına yakınında, hastalığın hiçbir semptomuna rastlanmadığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dökmetaş, Türkiye'de de grafiğin yükselmesinin nedeninin daha çok gençlerde görülen hayalet pozitifler olduğunu söyledi.

Prof. İlyas Dökmetaş, Koronavirüs testi pozitif çıkanların yüzde 30'unun hiç semptom göstermediğini belirterek şunları kaydetti:

Araştırmaya göre, ülkede 170 bin kişiye test yapıldı, bunlardan 270 pozitif çıktı. Bunlardan 124'ünde hiçbir semptom saptanmadı. 54 kişide ise hafif ateş belirlendi. Semptomları olan pozitiflerden daha az bulaştırma riski var ama bulaştırır. Klinik bulguları olan bir kişide 1'e 5 gibi bir oranda bulaştırma özelliği var. Semptomu olmayanlarda (hayalet) bu daha düşük

Prof. Kara: Hasta değil gözüküyor, ama dışarı çıkıp yayabiliyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise araştırmanın toplum içinde hastalık bulguları olanlar kadar, bu hastalık bulgularını göstermeyenlerin olduğunu da ortaya koyduğunu söyledi.

Kara konuya ilişkin şunları söyledi

 Dolayısıyla karantina çok önemli. Çünkü hasta değil gözüküyor, ama dışarı çıkıp yayabiliyor. Bu çok yeni bir araştırma. Karşınızdaki herkesi hasta gibi düşünün. Virüs yeni, yeni olduğu için bu tür bilgiler daha yeni ortaya çıkıyor. Hocam çok güzel söyledi. Hastalığı ağır olanlar daha fazla ve daha uzun süre virüs bulaştırıyorlar. A-semptomik olanlar ise az ve kısa sürede virüs bulaştırıyorlar. Ama bulaştırıcılar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU