“Hastalık bulaştırır” denilerek işe çağrılmayan gündelikçi kadınlar evlerinde ama parasız

Koronavirüs salgının ekonomik olarak en çok etkilediği kesimler arasında gündelik işlerde çalışanlar ev işçisi kadınlar da yer alıyor

Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok sektörde işler durma noktasına geldi.

Kimi işyerleri çalışanlarını ücretli veya ücretsiz izne gönderiyor.

Yaşanan süreçten en olumsuz etkilenen kesimlerin başında ise gündelik işlerde özellikle evlerde temizliğe giden kadınlar geliyor.

Hayatlarını gittikleri işlerden gündelik olarak aldıkları paralarla sürdüren bu kadınlar tam anlamıyla iki arada bir derede kalmış durumda.

Birçoğu işverenleri tarafından çağrılmadığından işsiz evde otururken bir kısmı da risk grubunda olduğu halde işe çağrılmaya devam ettiği halde işe gitmek zorunda.

ev işçisi kadınlar.jpg
İmece Ev İşçileri Sendikası, ev işlerine giden kadınların hakları için mücadele ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bir arkadaşım ağlayarak ne yapacağım diyordu"

Ev işçisi kadınları örgütlendiği İmece Ev İşçileri Sendikası’nın kurucularından ve halen Antalya Temsilcisi olan Münire İnal, durumu değerlendirdi.

Gündelikçi kadınların "hastalık bulaştırır"  düşüncesiyle işe çağrılmadığını ifade eden İnal, şunları söyledi:

Dışarıdan hastalık getirirler korkusuyla insanlar ev işçisi kadınları istememeye, evde olmalarının da etkisiyle kendi işlerini kendileri yapmaya başladılar. Tanıdığım hiçbir arkadaşım işe gitmiyor. Bunlar zaten dar gelirli insanlar. Birde parasız kalınca ne yapacaklarını iyice şaşırdılar. Bir arkadaşım biraz önce aradı beni ağlayarak ne yapacağım diyordu.

İmece Sendikası Başkanı Ayten Kargın ise birçok arkadaşlarının işsiz kaldığını söyledi. 

Kargın, bazı arkadaşlarının “Evde kalın” çağrılarına karşı işe gitmeye devam ettiğini belirterek, “Biri de benim kızım. Hamile kendisi. Ancak patronu işe gelmesini istediği için o halde gitmek zorunda kalıyor. Gitmese işinden olur” diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU