Koronavirüs, Yeni Zelanda’da ihbar salgınına yol açtı: Polisin sitesi açıldığı gün yoğunluktan çöktü

Koronavirüs kaynaklı ilk ölümün dün açıklandığı Yeni Zelanda’da polise bir günde 4 bin 200 ihbar geldi

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Christchurch kentindeki camilere yapılan terör saldırısının ardından dünyanın dikkatini çekmişti (AP)

Yeni Zelandalılar, 25 Mart'tan itibaren olağanüstü hal (OHAL) ve zorunlu olmadıkça sokağa çıkmama uygulamasına geçilen ülkede polisin kurduğu ihbar hattını kilitledi. 

Polis dün öğleden sonra halka çağrıda bulunarak koronavirüs önlemlerine uymayanların www.police.govt.nz/105support sayfası üzerinden ihbar edilmesini istedi. 

Bugün tekrar bir açıklama yapan Yeni Zelanda polisi, sitenin yoğun ilgiden çöktüğünü belirtti. Kesintinin kısa sürdüğünü ifade eden komiser Mike Bush, şöyle konuştu:

Diğerlerinin kurallara uymadığını düşünen insanlardan 4 bin 200 tane ihbar geldi. Bu, Kivilerin (Yeni Zelandalılar) herkesin bize boyun eğmesi konusunda ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

Bush, yaklaşık 60 kişinin Queenstown’daki bir hostelde parti vermesini ve turistlerin karavanla ülkeyi dolaşmasını yapılan ihlaller arasında saydı. 

“Şimdi kuralları bükmenin zamanı değil, şimdi evde kalıp hayat kurtarmanın zamanı” diyen Başbakan Jacinda Ardern de muhbirleri savundu. Fahiş fiyat uygulamasına geçen marketler için de bir e-posta adresi olduğunu belirterek, halkı muhbirliğe teşvik etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 5 milyon nüfusu olan Yeni Zelanda’daki 589 kayıtlı koronavirüs vakasından biri ölürken 63 kişi de iyileşti. Dün kameraların karşısına çıkan Başbakan Ardern, grip teşhisi konulduktan sonra cuma günü yapılan Kovid-19 testi pozitif çıkan 70’li yaşlardaki kadının hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Güney Adası'nda yer alan Greymouth kasabasındaki yaşlı kadının ölümünü açıklayan Ardern, "Bu, tam olarak neden bu virüsün yayılmasını durdurmak için bu kadar güçlü önlemler aldığımızı anlamlı kılıyor" demişti.

Yeni Zelanda’da 19 Mart’ta ülkenin vatandaşları ve daimi oturma izni bulunanların dışındaki herkese gece yarısından itibaren sınırların kapatıldığı duyurulmuştu.

Başbakan Ardern 25 Mart’ta OHAL ilan ederken de, uygulamayı denetleyecek kurumlara, gıda, yakıt ve diğer temel malzemelerin korunması ve temini, kara, deniz ve hava trafiğini düzenleme, yolları ve halka açık yerleri kapatma, halka açık yerler de dahil olmak üzere herhangi bir yeri tahliye etme gibi yetkiler verildiğini açıklamıştı.

Dört haftalık zorunlu tecrite giren Yeni Zelanda’da dışarı çıkmak zorunda kalanlar da diğerleriyle en az 2 metre mesafe bırakmak durumunda.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU