AB liderlerine çağrı: İklim değişikliğiyle mücadele için laboratuvarda yetiştirilen etlere destek verin

Ormanlık alanların hayvan yemi üretimi için ekili arazilere dönüştürülmesi karbondioksit salımını önemli ölçüde artırıyor

Maastricht Üniversitesi'nden Profesör Mark Post laboratuvarda yetiştirdiği etle burger yaptı / Fotoğraf: PA, The Independent 

Uzmanlar iklim değişikliğiyle mücadele için AB liderlerinden laboratuvarda yetiştirilen etlere destek vermelerini istedi.

Bağımsız düşünce kuruluşu Chatham House ya da Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, ileri teknoloji üretimi gıda maddelerinin, Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliği, insan sağlığı ve ilaca direnç hedeflerini yakalamak adına hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.  

AB’de politika yapıcıların etiketleme ve ürün adlandırma konusunda yeni düzenlemeler hazırlamalarını öneren rapor, yetkililere laboratuvarda yetiştirilen etlerin araştırılması ve geliştirilmesine yatırım yapma çağrısında bulunuyor.

Raporda ayrıca, AB yetkililerinden “et olmamasına karşın gıdaya et kokusu ve tadı veren katkı maddeleri” endüstrisinin geliştirilmesine öncelik vermeleri isteniyor. Söz konusu gıdalar, laboratuvar ortamında üretilen ve et benzeri bitki bazlı gıdalar olarak tanımlanıyor.  

Chatham House’tan Lavura Wellesley, “AB, bitki bazlı ‘et’ ve üretilmiş et girişimlerinin yuvası. Eğer politika yapıcılar başlatılan girişimin meyvelerini toplamak istiyorsa bu yeni endüstrinin sunduğu fırsatlar ve zorluklara da cevap verebilmeliler” dedi.

Uzmanlara göre beslenmede böyle bir değişikliği desteklemek, iklim değişikliğinin zararları, hayvan sağlığı ve sürdürülebilir et tüketiminin halk sağlığı üzerindeki etkilerini ele almak açısından önemli bir rol oynuyor.  

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı’nın 2017’de bitki bazlı gıdaların süt, tereyağı ya da peynir gibi terimler kullanılarak satılamayacağı yönündeki kararı, et üretiminde istenen değişikliklerin önündeki yasal zorluklar olarak görülüyor.

Ormanlık alanların hayvan yemi üretimi için ekili arazilere dönüştürülmesi şeklinde işleyen tarım faaliyetleri karbondioksit salımını önemli ölçüde artırıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) verilerine göre, hayvancılık küresel gaz salımının yüzde 14,5’ini etkiliyor. Çiftliklerdeki hayvan yetiştiriciliği, karbondioksitten 20 kattan daha etkili olan metan gazı salımına da yol açıyor.

“Temiz et” adı verilen laboratuvar ortamında üretilen etler için hayvanlar öldürülmüyor. Bunun yerine, bir hayvandan kas örneği ve kök hücreler alınıyor, ardından bu hücreler kas dokusu içinde geliştiriliyor."

Geçen yıl 4,08 milyar euroya (yaklaşık 25 milyar TL) ulaşan küresel pazarda bitki bazlı “et” talebindeki artış sürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU