Fransız polisi tecritteki halktan tuhaf sorular alıyor: Kocam metresini görmeye gidebilir mi?

Polis tecrit nedeniyle oluşturulan acil yardım hattına gelen aramalarla ilgili detay verdi

Fransa'da 17 Mart'tan bu yana tecrit kuralları uygulanıyor (AP)

Kocam hafta sonunu metresiyle geçirebilir mi?

Yabancının biri atımı sevdi, atım (koronavirüs) kapmış olabilir mi?

Bunlar, Fransa’da tecrit sürecinin başlamasından bu yana polisin aldığı en tuhaf sorulardan sadece birkaçı.

Fransa’da halk, telefonlarından 17’yi tuşlayarak küresel koronavirüs salgınına yönelik kurulan acil yardım hattına ulaşabiliyor. Fransız polisi son 10 gündür hatta gelen aramalarda büyük bir artış yaşandığını belirtti.

Euronews'te yer alan habere göre konuyla ilgili açıklamada bulunan Fransız jandarma teşkilatı sözcüsü, “İnsanlar sıkıldığından her şey için arıyor. Sadece konuşmak istiyorlar” dedi.

Fransa 17 Mart Salı’dan bu yana sert tecrit önlemleri uyguluyor. Halk, evlerinden yalnızca gıda alışverişi, tıbbi ziyaretler ya da yaşadıkları yere yakın olmak şartıyla, egzersiz yapmak için ayrılabiliyor.

Dijon şehrinde bir kadın yardım istemek için 17’yi tuşlayıp yetkiliye şu soruyu sordu:

Boşandıktan sonra birini bulabildim. Ama evimden 25 kilometre uzakta yaşıyor. Bu işi tecrit altında nasıl yürütebiliriz?

Fransa’nın kuzeyindeki Picardy’de polis evinden 50 kilometreden fazla uzaklaşmış bir adamı durdurdu. Adam polise “beyaz fasulyeli etli güveç satın alması gerektiğini” söyledi.

Bir diğer kişiyse arabasını yıkamak için evinden dışarı çıkınca polisten, “Gerçekten de acil bir durum sayılmaz” yanıtını aldı.

Bir polis, “Bilgi edinmek için sorulan ciddi sorular alıyoruz. Ama aynı zamanda aptallık sınırında istismar eden aramalar da alıyoruz" dedi. 

Rhône polisi, “Epey rahat bir çiftten aldığımız telefonda, kocanın her zamanki gibi hafta sonunu metresiyle geçirip geçiremeyeceği soruldu!” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak polis “aile içi şiddet ve mahalle sorunlarına” dair aramalarda da bir artış olduğunu bildirdi.

AFP’ye konuşan bir başka polis, “Her gün 8 haberlerinden sonra bir çağrı akını yaşıyoruz. Bir yanda sorulmayı hak eden sorular bir yandaysa tecrit altındayken çöpü dışarı çıkarıp çıkaramayacağını bilmek isteyenler” diye belirtti.

Fransa’nın güneybatısındaki Gironde’de polise gelen aramalardaki artış yüksek.

Bir polis, “Özellikle, ‘Bu sabah köpeğimi dışarı çıkardım, bu akşam da çıkarabilir miyim?’ gibi bilgiler edinmek için arıyorlar” dedi.

Polise komşularının ne yaptığını haber vermek için arayanlar da var.

Ardeche’ten bir yetkili, “Komşum birçok kişiyle sohbet ediyor ve tecrit kurallarına saygı göstermiyor‘ ya da ‘komşumun evinde çok sayıda kişi var’ diyenler var” ifadelerini kullandı.

Worldometers’ta yer alan verilere göre Fransa’daki toplam vaka sayısı 40 binin üzerinde. Ülkede şimdiye dek 7 binin üzerinde kişi iyileşti, 2 bin 606 kişiyse virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya çapında koronavirüsle enfekte olanların sayısı 720 bini aştı. 150 binden fazla kişinin iyileştiği bildirilirken, 34 bine yakın kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU