Sözcü yazarı: Bütçe açığı mı patlayacak? Bırakın patlasın!

Murat Muratoğlu: Tıpkı yandaşlarına yaptığın gibi vergileri sileceksin. Sonrasında likidite desteği sağlayacaksın. Alt tarafı her seçimden önce yaptığını yapacaksın

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin ekonomi yazarlarından Murat Muratoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla dünyada alınan ekonomik önlemleri köşesine taşıdı.

Muratoğlu, “Türkiye para basacak” başlıklı köşe yazısında “Bütçe açığı mı patlayacak? Bırakın patlasın! Öyle borç ötelemesi falan kimseyi kurtarmaz” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muratoğlu’nun bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları piyasalarını paraya boğdu. Açılan paketlerin toplamı 4 trilyon dolara ulaştı.

Merkez bankaları ne kadar büyük problem ile karşılaşırlarsa o kadar büyük adımlar atarlar… Eğer çok büyük önlemler alınıyorsa sıkıntı da çok büyüktür…

Bu reçetelerin, sonu belirsiz koronavirüs krizinde işe yarayıp yaramayacağı henüz bilinmiyor ama yine de deneniyor.  Lakin bu önlemleri alınınca sorun küçülmüyor… Sorun beklenen daha da büyükse, alınabilecek başka önlem de kalmadı… Yatırımcılar da işte bundan korkuyor!

Benzer önlemlerin pratikteki sonuçları 2008'den bugüne görüldü… Korkulan çok büyük enflasyon yaratmasıydı… Yaratmadı…

Buna “modern para politikası” dediler. Nitekim piyasaya sürülen paralar rezerv para statüsünde… Dolar, Euro, Sterlin, Yen…

Amerika'nın en büyük ihracatı bastığı para birimi “dolar”! Düşünsenize Türkiye'de sadece yerli yatırımcıların mevduatlarında 200 milyar dolara yakın para var…

Türkiye'de Merkez Bankası rezerv olarak çoğunlukla dolar tutuyor… Diğer ülkelerde öyle… Amerika dolar basıyor, dünya bu parayı kapışıyor. Haliyle sorun yaratmıyor.

Türkiye de mecburen benzer yola sapacak. Bir anlamda “modern” olacak! İyi de kendi halkı bile Türk Lirası'na soğuk bakıyor… Bankaların ve özel sektörün yüksek miktarda döviz borcu var… Ellerine para geçtiği anda riski azaltmak adına dolar alıp pozisyon kapıyorlar.

Türk Lirası'nı Türkiye dışında kullanan olmadığından talep edilmiyor…

Sen para basarsan bu paranın bir kısmı illa dövize kayacak… Artmaması için kırk takla atıldığı yerde tutmak kolay olmayacak.

Ne var ki tek çare önümüze bakmak. O dükkanlar, o fabrikalar kapanmayacak. İnsanlar işsiz kalmayacak…

Bütçe açığı mı patlayacak? Bırakın patlasın! Öyle borç ötelemesi falan kimseyi kurtarmaz.

Tıpkı yandaşlarına yaptığın gibi vergileri sileceksin. Sonrasında likidite desteği sağlayacaksın. Alt tarafı her seçimden önce yaptığını yapacaksın.

Fena mı bahanen de hazır! Boşu boşuna dış mihrak aramayacaksın. İleride bütün suçu virüse atarsın!

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU