Suriye'de IŞİD'liler tutuldukları hapishanenin yarısının kontrolünü ele geçirdi, 12 mahkum kaçtı

Suriye devlet televizyonu 12 IŞİD’linin firar ettiğini bildirirken, SDG ve Amerikan kuvvetleri teyakkuza geçti

YPG'ye yakınlığıyla bilinen bir haber kaynağı, isyana dair güvenlik kamerası görüntülerini paylaşırken, cezaevinin yarısının kontrolünü mahkumların ele geçirdiğini belirtti

Bir grup IŞİD'li mahkum, çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) hakimiyetindeki hapishaneden kaçtı. Suriye devlet televizyonu, ayaklanmayla birlikte en az 12 kişinin kaçtığını duyurdu.

Bölgede yaşayanlar, IŞİD'lilerin hapishanenin yarısını ele geçirdiği ayaklanmada bazı mahkumların öldüğünü öne sürse de, bu iddia henüz doğrulanamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk olarak Şam yanlısı Al Masdar News’ün sosyal medyadaki kaynaklara dayandırarak duyurduğu habere göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentinde yer alan Ghuweiran Hapishanesi’nde Pazar akşam saatlerinde isyan çıkaran IŞİD’li tutuklular cezaevinden kaçmayı başardı. 

Lübnan merkezli Al Masdar’ın haberinde, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD’lileri yakalamak ya da etkisiz hale getirmek için harekete geçtiği, Haseke üzerinde alçak uçuş yapan ABD jetlerinin IŞİD’lileri tespit etmek için geceyi aydınlatan “ışık bombaları” attığı iddia edildi.

Daha sonra Twitter hesabından açıklama yapan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Myles B. Caggins III, "Suriye Demokratik Güçleri'ndeki ortaklarımız Haseke'deki ayaklanmayı bastırırken, koalisyon da havadan gözetlemeyle yardımcı oluyor" dedi. 

YPG’ye yakın Twitter hesapları da cezaevinin güvenliğinden sorumlu olduğu söylenen silahlı, kar maskeli bir grubun cezaevi önündeki açıklamasının görüntülerini paylaştı. Kürtçe yapılan açıklamada, IŞİD’lilerin isyan çıkararak cezaevlerinden kaçtığı belirtilerek şu bilgiler verildi; 

Mahkumlar ana girişteki güvenlik kameralarını kırdılar duvarları yıkarak hapishanenin bir bölümünün kontrolünü ele geçirdiler. Bu esnada bir grup mahkum kaçmayı başardı. Kaç kişi olduklarını bilmiyoruz. Yarına kadar olağanüstü hal ilan ediyoruz. Bu sürede kaçan mahkumları bulmaya çalışacağız. Cezaevinin alt katı halen mahkumların kontrolünde ve fırsat bulduklarında kaçmaya çalışacaklar. 

YPG'ye yakın bazı hesaplar da cezaevinde isyanın sürdüğünü; bazı mahkumların kaçmak istediğini, bazılarınınsa cezaevi şartlarının iyileştirilmesi, adil yargılama gibi talepler ileri sürdüğünü yazdı. Çoğu bir ila bir buçuk yıl arasında tutuklu olan mahkumların koalisyon ve Kızıl Haç yetkilileriyle görüşmek istediği fakat bu yetkililerin henüz cevap vermediği de aynı hesaplar tarafından bildirildi.

IŞİD’li mahkumlar Haseke’deki hapishaneden daha önce de kaçmış ancak birkaç gün içinde hepsi yakalanmıştı. 

Haseke'deki hapishanede kaç kişi olduğu kesin olarak belli değil fakat SDG 5 bin tutuklunun olduğunu ifade ediyor.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW) yaklaşık 50 ülkeden 2 bin ile 4 bin arasında yabancı mahkumun SDG'nin elinde olduğunu tahmin ediyor. HRW'ye göre, SDG'nin elinde IŞİD'le bağlantılı olduğu belirtilen ve aralarında çocukların da yer aldığı yaklaşık 12 bin erkek var. 

SDG, IŞİD’li militanların ailesi olduğundan şüphelendiği yaklaşık 100 bin kişiyi de bakımsız kamplarda tutuyor. 

Tutukluların yakınlarının çoğu, SDG'nin kontrol ettiği bölgelerde dikte etmeye çalıştığı kurallara uymadıkları için çocukların dahi temelsiz suçlamalarla tutuklandıklarını ifade ederken, aralarında HRW'nun da olduğu insan hakları örgütleri SDG kontrolündeki hapishanelerde insanlık dışı koşulların olduğunu bildiriyor.


Independent Türkçe, Reuters, Al Masdar News

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU