Diyanet’ten “Evlilik niyeti taşıyanların fikir verecek ölçüde birbirilerinin mahrem yerlerine bakmaları” ifadesine açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı, dijital arşivinde yer alan bir kitapta geçen “evlilik niyeti taşıyan çiftlerin belli sınırlamalarla mahrem yerlere bakabileceği’” ifadesine yanıt verdi: Mahrem’in İslam’daki ve günlük hayattaki anlamı farklı

Fotoğraf: Unsplash.com/@pabloheimplatz

Koronavirüs salgınına karşı başlatılan “Evde Kal” kampanyası kapsamında dijital arşivinin bir kısmını kullanıma açan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Kadın ve Aile” kitaplığında yer alan “Aile Hayatımız” isimli kitabında yer alan ifadeler sosyal medyada çok tartışıldı. 

BirGün Gazetesi’nden Mustafa Mert Bildircin'in gündeme taşıdığı habere göre bu kitapta evlilik niyeti taşımayan çiftlerin birbirlerinin mahrem yerlerine bakmalarının haram olduğu, evlilik niyeti taşıyan çiftlerin de “belli sınırlamalarla mahrem yerlere bakabileceği’” ifadeleri yer alıyordu. 

Evlilik maksadı olmayanların, ‘haddi aşmaması’ gerektiğinin belirtildiği kitapta “Taraflar birbirlerinin fizikleri hakkında fikir verecek yerlere bakabilirler. Evliliğin asıl maksadı cinsellik olmadığına göre, görme konusunda haddi aşmak da doğru değildir. Bu iş, yakınlarında üçüncü kişilerin bulunduğu ortamlarda yapılmalıdır” deniliyordu. 

Söz konusu ifadelerin sosyal medyada tepki çekmesinin üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı. 

Mahremiyeti “insanlar arasındaki sınırları ve dokunulmazlıklarla ilgili hakları ifade eden dini bir kavramdır” diyerek açıklayan Diyanet, İslam dininin birbirleriyle evlenmelerine engel olmayan yetişkin kadın ve erkeğin beden mahremiyeti sınırlarına dikkat edecek şekilde davranmalarını öngördüğünü ifade etti. Açıklamada şöyle devam edildi: 

Muhatabı rahatsız edecek ölçüdeki söz ve bakışların yasak olması da bu sınırlar arasında yer alır. Bu bağlamda “mahrem” ifadesi, İslam hukukuna ait bir terim olup, günlük dildeki kullanımıyla karıştırılmamalıdır. 

İslam âlimleri, günlük hayatta muhatapların haklarına saygı açısından dikkat edilmesi gereken mahremiyet sınırlarının, evlenme niyeti taşıyan kadın ve erkek arasında da geçerli olduğunu belirtir. 

Diğer yandan Hz. Peygamber, evlenme kararı alan bazı sahabilerden eş adaylarını görmelerini istemiştir ve buna dayanarak İslam âlimleri helal-haram sınırlarına riayet edilecek biçimde görmeyi ve görüşmeyi tavsiye etmiştir.

Dolayısıyla söz konusu haberlerde geçen “fikir verecek ölçüde mahrem yerlerine bakmak” ifadesi, günlük kullanımın aksine, birbirlerini yakından görebilirler anlamına gelmekte, kesinlikle sınır aşımı manası taşımamakta, aksine dini ölçüleri hatırlatmaktadır. 

Birbirini görmeden ve gönül rızası oluşmadan yapılacak bir evliliğin olumsuz sonuçları dikkate alındığında, maksat rahatlıkla anlaşılacaktır.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU