Koronavirüs ölümlerinde Bakanlık’ın ve e-devlet’in rakamları arasındaki farklılığa Sağlık Bakanı’ndan yanıt: Resmi açıklamadan sonraki ölümlerden kaynaklı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kendisiyle görüşen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul’daki ölüm sayıları ile kendi açıkladıkları rakamlar arasında görünen tutarsızlığın nedenini açıkladığını söyledi

İstanbul'daki tarihi Kapalı Çarşı, 24 Mart'ta tüm ziyaretçilere kapatılmıştı/ Fotoğraf: Ümit Bektaş/ Reuters

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs kaynaklı vefat sayıları ile e-Devlet olarak bilinen turkiye.gov.tr adresinde açılan 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama' sayfasındaki sayıların uyumsuz olması sosyal medyada ve online platformlarda geniş yer aldı. 

Konuyu gündemine alan ve Twitter hesabından “Virüs yüzünden bir ilde bir günde 20 kişi ölüyor; ama ’81 ilde toplam 16 kişi öldü' deniliyor. Bu bir skandaldır” açıklamasını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştüğünü söyledi. 
 


Ağbaba, “İstanbul’daki ölüm sayıları ile kendi açıkladıkları rakamlar arasında görünen tutarsızlığın sebebinin, resmi açıklama yapıldıktan sonra yaşanılan ölümlerden kaynaklı olabileceğini söyledi” ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu? 

11 Mart'tan bu yana anlık gelişmeler, vaka sayıları, yapılan testler ve ölüm bilgilerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Mart’ta yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 16 ölümün tespit edildiğini söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak e-Devlet olarak bilinen turkiye.gov.tr adresinde açılan 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama' sayfasında 28 Mart tarihinde yalnızca İstanbul'da 20 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. 

Independent Türkçe'nin İBB kaynaklarından edindiği bilgiye göre, henüz rakamlar arasındaki uyuşmazlığın nedeni tespit edilemedi.

Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın verilerinin güvenilir olduğu ifade edilirken, geçen yıl mart ayındaki ölüm sayısıyla, bu yıl mart ayındaki ölüm sayısının neredeyse aynı olduğu ve kamuoyunda ölü sayıları üzerinden yürüyen tartışmanın yersiz olduğu da vurgulandı. 

E-Devlet uygulamasındaki rakamlarla Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı veriler arasındaki uyuşmazlığın anlaşılmasından sonra, turkiye.gov.tr sitesindeki 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama' sayfasına ulaşılamıyor. Sitede, "Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı" uyarısı yer alıyor.

DAHA FAZLA HABER OKU