Merkez Bankası Başkan Yardımcısı: Seyahat harcamaları dışında tüketimde henüz belirgin bir zayıflama yok

Salgının yayılma hızının düşmesiyle Türkiye ekonomisinin hızla toparlanmaya başlayacağını belirten Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Özbaş, Türkiye’nin salgın dönemini en az hasarla atlatacak ülkeler arasında olacağını aktardı

TCMB Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş/ Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, koronavirüs salgınının ekonomiye etkileriyle ilgili olarak Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı. 

Salgının yayılma hızının düşmesiyle birlikte Türkiye ekonomisinin hızla toparlanmaya başlayacağını söyleyen Özbaş, “Merkez Bankası olarak koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisinin büyümesini ne kadar etkileyeceğini öngörüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: 

- Dengelenme sürecinde elde edilen kazanımlar sayesinde Türkiye ekonomisi bu sürece dirençli bir şekilde girdi. 

- Salgının yurt içi iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerine baktığımızda mart ayı ile birlikte öncelikle dış ticaret, turizm, taşımacılık ve bağlantılı sektörlerin etkilenmeye başladığını görüyoruz. 

- Ocak-şubat aylarındaki güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranlı büyüme bekliyoruz. 

- Mart ayının ilk yarısında kartla yapılan harcamalar içerisinde süpermarket harcamaları  belirgin bir şekilde arttı, hava yoluyla ulaşım harcamalarında düşüş görüldü. 

- Seyahat harcamaları dışında tüketimde henüz belirgin bir zayıflama sinyali almadıklarını vurguladı.

- Avrupa'daki yavaşlamanın yanı sıra salgın hastalık ve düşen petrol fiyatları kaynaklı olarak Orta Doğu ve Rusya ekonomilerindeki talep zayıflaması Türkiye'nin ihracatı üzerinde doğrudan belirleyici olacak.

- Yapılan bazı kötümser tahminlerin aksine bizim tahminlerimiz büyüme rakamlarında dramatik bir düşüşe işaret etmiyor. 

- Türkiye ekonomisi, dinamik yapısıyla bu süreci göreceli olarak en az hasarla ve kısa sürede atlatan ekonomilerden biri olacaktır.


Bu sürecin geçici olduğunu vurgulayan Özbaş, Merkez Bankası'nın elinde son derece geniş ve etkili bir araç seti olduğunu aktardı. 

Özbaş, Merkez Bankası’nın aldığı kararların bankacılık sektörünün ve reel sektörün likiditeye uygun koşullarla erişimini hedeflediğini söyleyerek, faiz indirimi dahil tüm tedbirlerin üç amaca yönelik olduğunu söyledi: 

1-Bankaların Türk lirası ve yabancı para likidite yönetiminde esneklik sağlanarak öngörülebilirliğin artırılması,

2- Reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamını teminen bankalara hedefli ilave likidite imkanları tanınması, 

3- Reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatçı firmaların nakit akışının desteklenmesi.



AA 

DAHA FAZLA HABER OKU