“Türkiye'deki fabrikayı kapatacaklar” iddiasının ardından Honda’dan açıklama 

Honda, Türkiye’de Civic Sedan üretiminin 2021’e kadar sona ereceğini duyurdu. Civic Sedan, Gebze’deki fabrikada üretilen tek model

Honda’nın Türkiye fabrikasını kapatacağı haberinin Financial Times’ta (FT) yer almasının ardından, Japon otomotiv devinden açıklama geldi. 

Türkiye’yi de içeren “yeniden yapılandırma” açıklaması kapsamında şirket, 2021’de Türkiye’de Civic Sedan üretimine son verecek.  

Gebze’de üretilen tek model Civic Sedan Almanya, Polonya, Romanya başta olmak üzere 33 farklı ülkeye ihraç ediliyordu. Fabrikada ayrıca Accord, Jazz,CRV, Civic Sedan ve Civic 5 Kapı modelleri için panel yedek parça üretimi gerçekleştiriliyor. 

Türkiye’de yıllık 38 bin aracın üretildiğini hatırlatan Honda açıklamasında “Türk hissedarlar ile bu süreçte yapıcı diyaloglar sürecek. Türkiye’deki operasyonlara devam etme niyetindeyiz” denildi. 

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin Kuzey Swindon milletvekili Justin Tomlinson, FT’ye yaptığı açıklamada 3 bin 500 kişinin çalıştığı Swindon’da fabrikası ile Türkiye fabrikasının kapatılacağını söylemişti. 

Tomlinson, tüm Avrupa piyasası üretiminin, genel merkezin yer aldığı Japonya’ya taşıyacağını ifade etmişti. 

Şubat başında Japonya ve Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşma kapsamında Brüksel yönetimi, otomobillerden alınan yüzde 10 gümrük vergisinin 2027’ye kadar sıfıra indirileceğini açıklamıştı. 

DAHA FAZLA HABER OKU