Tüm ülkeler koronavirüse karşı kırmızı alarma geçerken Belarus önlem almıyor

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya geneli koronavirüs salgını nedeniyle kırmızı alarma geçmişken, Belarus’un salgına karşı ‘rahatlığı’ dikkati çekiyor

Fotoğraf: Pixabay

Çin’den başlayıp dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tüm ülkeler mücadelelerini sürdürüyor.

Koronavirüs salgınına karşı her ülke, karantina, olağanüstü hal, sıkı yönetim, sokağa çıkma yasağı gibi farklı tedbirler alıyor.

Salgından çok etkilenen bazı Avrupa ülkeleri de hastalarını bir an önce tedavi etmeye çalışırken, söz konusu tedbirleri daha da sıkılaştırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başta Avrupa olmak üzere tüm dünya ülkeleri kırmızı alarma geçmişken, Belarus’un salgına karşı herhangi bir önlem almaması dikkati çekiyor.

Devlet Başkanı Lukaşenko: Olur böyle şeyler, panik yapmayın

Geçen günlerde açıklama yapan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, koronavirüse karşı ülke olarak herhangi bir önlem almayacaklarını belirterek, "Olur böyle şeyler. En önemlisi panik yapmamaktır" sözlerini kullanmıştı. Lukaşenko açıklamasında, yurt dışından gelen herkese test yapıldığını belirtmiş, "Günde 2-3 kişinin testi pozitif çıkıyor. Bu kişiler 1,5-2 hafta karantinaya alınıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

Belarus'un koronavirüs salgınına rağmen ülkedeki futbol ligini tatil etmeyen tek Avrupa ülkesi olması da geçen günlerde tepkilere yol açmıştı.

Hükümetin salgına yönelik herhangi bir önlem almamasına karşın, başkent Minsk'te vatandaşlar koronavirüs endişesi nedeniyle evlerinde kalmayı tercih ediyor.

Gençler ve çocuklar okullarına gitmek istemiyor.

Ülkedeki birçok üniversite de sabah saatlerinde ulaşımda yaşanan yoğunluk nedeniyle öğrencilerinin güvenliğini sağlamak amacıyla derslerini geç saatlere alma kararı aldı.

Sınır komşularında durum nedir?

Belarus'ta 86 kişide koronavirüs tespit edilirken, bazı yerel kaynaklar ülkede virüs nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği, ancak bu ölümlerin resmi kayıtlara geçirilmediğini iddia ediyor.

Güney sınır komşusu Ukrayna’da son verilere göre, hastalığa yakalanmış 356 kişi bulunurken, 9 kişi de hayatını kaybetti.

Belarus’un kuzey sınırı komşularından Litvanya’da 394 vaka sayısıyla birlikte, yaşamını yitirmiş 7 kişi bulunurken, Letonya’da 305 vaka sayısıyla birlikte bildirilmiş bir ölü sayısı bulunmuyor.

Son verilere göre, Polonya’da ise bin 638 vaka sayısı ve 18 ölü bulurken, Rusya’da bin 264 vaka sayısı ve 4 ölü bildirildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU