Uğur Dündar: Allah korusun, ya bir de hazırlıksız yakalanmış olsaydık

Dündar, koronavirüs konusunda yaşanan gelişmeleri sıralayarak hükümetin “Türkiye'nin koronavirüse hazırlıklı yakalandığına” yönelik yorumları yapmasını eleştirdi

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, dünyada koronavirüs yayılırken Türkiye’nin yaptığı bazı ihracatlara dikkati çekerek “Allah korusun, ya bir de hazırlıksız yakalanmış olsaydık” dedi.

Dündar, bugünkü köşe yazısına Anadolu Ajansı’nın (AA) yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye’ye henüz gelmediği sırada yayınladığı bir haberi alıntılayarak başladı:

Türkiye'den Çin'e yapılan hazır giyim ve konfeksiyon dış satımı, bu ülkeden gelen tek kullanımlık maske talebinin etkisiyle, şubat ayında yaklaşık yüzde 500 artarak 30 milyon 500 bin dolara çıktı… Geçen yılın aynı döneminde Çin'e hiç maske ihracatı yapılmazken, bu yıl şubat ayı içinde 13 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti…

Dündar, şöyle devam etti:

Hatırlayacaksınız, Çin'in virüsün yayılmasını engellemeye uğraştığı dönemde, bu ülkeden gelen fotoğraflarda, herkesin korunma amacıyla maske takmış olduğu dikkat çekiyordu.

Koronavirüs  tsunamisi Türkiye'yi vurmadan önce de ABD'ye 500 bin adet test kiti ihraç ettiğimiz,  İran'a da 50 bin adet kit hibesinde bulunduğumuz biliniyor!..

Sağlık çalışanlarının “Maska bulamıyoruz” isyanının ardından hükümetin devreye girip bazı fabrikalara baskın yaptığını anımsatan Dündar, ürünlerin ancak bu baskı sonucu dağıtımının yapıldığını öne sürdü.

Dündar’ın yazısını devamı şöyle:

Bu arada Sağlık Bakanlığı bir yandan yoğun bakım yatak sayısı ve ekipman bakımından hiçbir sıkıntı olmadığını açıklıyor, öte yandan yoğun bakım hastaları için zorunlu olan oksijen cihazları üretimini hızla artırabilmenin yollarını arıyor! Bu amaçla özel kuruluşlarla anlaşmalar yapıyor.

Örneğin Divan Oteli'ni sağlık çalışanlarının konaklamasına tahsis eden Koç Grubu, Çerkezköy'deki tesislerinde üretmeye başladığı 20 bin adet solunum cihazını Sağlık Bakanlığı'na hibe edeceğini açıklayarak, kendisine yakışan örnek bir davranışta bulunuyor.

Zordaki ülkelere hayat kurtaracak tıbbi malzeme ihraç etmek veya hibede bulunmak, alkışlanması gereken yüce bir insanlık görevi. Ama öncelikle sağlık çalışanlarımız ve hastalarımızın ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak koşuluyla!..

Bütün bunlar ortadayken sorumlu mevkidekiler ısrarla “Türkiye'nin koronavirüse hazırlıklı yakalandığı” vurgusunu yapıyorlar.

Allah korusun, ya bir de hazırlıksız yakalanmış olsaydık!..

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU