Financial Times: Honda Türkiye fabrikasını kapatıyor

Financial Times'ın bir İngiliz milletvekiline dayandırdığı haberine göre Honda, Türkiye'deki fabrikasını kapatacak ve operasyonlarını Japonya'ya taşıyacak. Gebze Şekerpınar´da 770 kişi çalışıyor

Temeli 1996'da atılan Honda Gebze Fabrikası, 1997'de Civic modelin üretimine başlamıştı. Fotoğraf: Honda

Financial Times’ın (FT) haberine göre Japon otomotiv devi Honda, Türkiye’deki ve İngiltere’nin Swindon kentindeki fabrikalarını kapatmayı planlıyor. 

Konuyla ilgili FT’ye konuşan Muhafazakar Parti’nin Kuzey Swindon milletvekili Justin Tomlinson, Brexit’e haftalar kala Honda’nın Swindon’da farbikasını kapatarak 3 bin 500 çalışanı işsiz kalma riskiyle karşı karşıya bırakacağını söyledi. 

“Honda bu kararı Brexit nedeniyle değil, küresel gelişmeler sebebiyle aldı” diyen Tomlinson, şirketin Türkiye’deki fabrikasını da kapatacağını, sonrasında tüm Avrupa piyasası üretimini genel merkezin olduğu Japonya’ya taşıyacağını aktardı. 

Honda’nın Türkiye fabrikası Gebze Şekerpınar’da yer alıyor. 1997’den bu yana faaliyet gösteren firmada 770 kişi çalışmakta. 

Gümrük vergisi gitti, Honda Japonya’ya taşınıyor 

Gebze Şekerpınar´da bulunan fabrika, Honda´nın Avrupa´daki ikinci otomobil üretim tesisi. Swindon fabrikası ise Avrupa Birliği içerisindeki tek fabrika. Londra’nın batısında yer alan tesisin, 2022’ye kadar kapatılması planlanıyor. 

Avrupa Birliği ve Japonya arasında imzalanan yeni ticaret anlaşması sayesinde operasyonların Japonya’ya taşınmasının kolaylaştığını söyleyen Tomlinson, Japonya’da üretilen araçların Avrupa Birliği’ne ihraç edileceğini açıkladı. Swindon’da üretilen araçların yüzde 50’si ABD’ye ihraç ediliyordu. 

Şubat başında imzalanan anlaşma kapsamında Avrupa Birliği otomobillerden alınan yüzde 10 gümrük vergisinin 2027’ye kadar sıfıra indirileceğini açıklamıştı. 

Tomlinson’a göre Honda’nın çalışanlarına 2021’e kadar istihdamda ya da üretimde bir değişiklik olmayacağı yönünde açıklama yapması bekleniyor. 

1992’de kurulan Swindon fabrikasında geçen yıl 160 bin araç üretilmiş, bunun büyük bir kısmı ihraç edilmişti. Honda’nın Türkiye’de de en fazla kullanılan modellerinden Civic’in üretiminin 2022 sonunda sona ermesi bekleniyor. 

General Motors 7 fabrikayı kapatacak 

Otomotiv sanayi, Çin başta olmak üzere büyük ekonomilerdeki yavaşlamanın, ticaret savaşlarının ve benzinden elektrikli geçişin artmasıyla küresel anlamda tasarruf yollarına gidiyor. 

Sektörün en büyük ismi General Motors, kasımda yaptığı açıklamada tüm dünyada 7 fabrikasını kapatacağını duyurdu. Bunun beşi Kuzey Amerika’da. 

Amerikan Ford ise Avrupa’daki üretiminden yeniden planlamaya gideceğini açıkladı. Uzmanlar, bunun binlerce iş kaybına yol açabileceğini söylüyor. 

Honda’nın en yakın rakibi Nissan, iki hafta önce, İngiltere’deki en büyük motor üretim tesisi Sunderland Fabrikası’nda X-Trail modelinin üretimini durduracağını açıklamıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU