“Türkiye'nin Kültür Atlası” kitabı toplatıldı

Kitabın içeriğinde Batman ve Batmanlılara yönelik ifadeler tepki çekmişti

Görsel: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda çıkan “Türkiye'nin Kültür Atlası” kitabı toplatıldı.

Kitap içeriğinde Batman ile Batmanlılara yönelik hakaret ve iftiralara yer verilen kitap, birçok kesimden tepki görmüştü.

Kitabın içeriğinde Batman’daki kadınların yüzde 50'sinin düzenli işkence gördüğü ve her 5 çocuktan birisinin ensest ilişkiye maruz kaldığı iddiaları yer alıyordu.

İddiaların dayandırıldığı ve Batman Barosu’na ait olduğu öne sürülen bir raporun referans alındığı kitaba Batman Barosu ve bazı yazarlar tepki gösterdi.

Tepkiler sürerken Türkiye İş Bankası Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Batman Barosu’na bir özür yazısı gönderdi ve kitabın satıştan kaldırılıp toplatıldığını açıkladı.

Salcan tarafından gönderilen özür mesajında şu ifadelere yer verildi:

Batman Barosu ve saygıdeğer Başkanı Abdülhamit Çakan, yeni yayınladığımız Türkiye'nin Kültür Atlası adlı kitapta geçen asılsız bir cümle nedeniyle Batmanlıları ve Batman Barosu'nu hiç istemeyerek de olsa rencide ettiğimiz için özür dileriz.

Kitapta geçen bu talihsiz ifadeden dolayı büyük bir üzüntü duyuyoruz.

Batman Barosu'nun bu çok haklı tepkisi bizi hemen harekete geçirdi ve sözü geçen kitap satıştan kaldırıldı ve toplatıldı.

Bugüne kadarki yayın çizgimize yakışmayan, en hassas olduğumuz konulardan birisine dair bu dayanıksız ifadeyi yayınladığımız için, Baro Başkanı sıfatınızla, nezdinizde tüm Batmanlılardan ve Baronuz mensuplarından samimi özrümüzün kabulünü şahsım ve kurumum adına istirham ederim.

Ahmet Güneştekin: İş Bankası Yayınları’nın özrü önemli

Sanatçı Ahmet Güneştekin özür metnini Twitter’dan paylaşarak “Haksızlığa, lekelemeye tepkisiz kalmayan herkesi kutlarım” dedi.

İş Bankası Yayınları’nın özrünün önemli olduğunu ifade eden Güneştekin, “Bu skandal kitabı hazırlayan sözde akademisyenler, Kenan Mortan ve İbrahim Atalay da ivedilikle çıkıp Batman halkından özür dilemeli, maksatlarını açıklamalıdırlar” mesajı paylaştı.

Batman ile ilgili tepki çeken sayfalar: 290-293

Kenan Mortan ve İbrahim Atalay tarafından kaleme alınan Türkiye'nin Kültür Atlası kitabının Batman ile ilgili tepki çeken bölümünün 290'ıncı sayfasında, kentteki kadın intiharlarının 90'lı yıllarda yaygın olduğu, 2000'li yıllarda kesilir gibi olduğu, günümüzde ulusal basının buna yer vermediği ve intiharların sürdüğü öne sürülmüştü.

Bu intiharların çoğunun gecekondu semtlerinde ve köylerde gerçekleştiği de savunulmuştu.

Söz konusu kitabın 291'inci sayfasında ise Doç. Dr. Rüstem Erkan'ın "1998'den beri Batman'daki kadın intiharları, Türkiye geneline göre 6 kat daha fazla" ifadelerine yer verilmişti.

Batman Selis Danışma Merkezi'nin ise kendilerine başvuran kadınların yüzde 70'inin şiddet gördüğünü açıkladığı bilgisi paylaşılmıştı.

Kadın intiharlarının erkeklere göre 3 kat fazla olmasının, bu bilgileri teyit eder nitelikte olduğu savunulmuştu.

Batman Barosu'nun kentteki kadınların yarısının düzenli işkence gördüğünü, her 5 çocuktan birinin ensest ilişkiye maruz kaldığını saptadığı da ileri sürülmüştü.

Kitapta ayrıca "Başık parası karşılığı zorla evlendirilmek, çocuk yaşta evlilik, evlilik sonrası sistemli şiddet görme ve tüm bunların bastırılması intiharları tetikliyor" cümlesine de yer verilmişti. 

İntiharların, gazeteci Müjgan Halis'in "Batman'da Kadınlar Ölüyor" adlı kitabına da konu olduğu belirtilmiş, "Batman bir süreden beri 'kadın intiharlarının başkenti' olarak anılır oldu. Önceleri kimenin haberi olmadı genç, yiten yaşamlardan. Rakamlar dünya ortalamasının üstüne çıkınca ve yine bizden önce dünya kamuoyunun dikkatini çekince Türkiye'nin gündemine mecburen girdi" ifadeleri yer bulmuştu.

Mortan ve Atalay imzalı Türkiye'nin Kültür Atlası'nın Batman bölümünde, Halis'in kitabındaki şu ifadelere de değinilmişti:

Batmanlı ailelerin'Özgür Kürdistan" hayallerinin söndürülmesinden yakındırlar. Batman Devlet Hastanesi'nin morguna ise yeni kaıdn cesetleri geliyordu. Evli-bekar, genç-yaşlı, çocuklu-çocuksuz, esmer-kumral kadın cesetleri. Kimi silahla, kimi kendisini asarak, kimi ilaçla son verilen yaşamlar morgun soğuk dolaplarında otopsi için sırasını bekliyordu. Mekanın Güneydoğu, kahramanların Kürt, konunun intihar olması, çalışmanın en önemli dezavantajlarını oluşturdu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU