Koronavirüs tecritinde rağbet gören Zoom uygulaması yeterince güvenli mi?

Sosyal mesafe önlemlerinin uygulanmasıyla iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklar üzerinden irtibat sürdürülmeye çalışılıyor

Facebook, kullanıcılarının güvenliği konusunda daha önce de eleştirilere maruz kalmıştı (Reuters)

Kullanıcıları hakkındaki bilgileri Facebook'a iletmekle suçlanan popüler görüntülü sohbet uygulaması Zoom, gizliliğinin sorgulanmasıyla karşı karşıya.

Dünyanın dört bir yanında insanlar koronavirüsün yayılmasını durdurmak için evde durmak zorunda kaldıklarından, Zoom'un gördüğü rağbet son haftalarda hızla arttı. Zoom, işyerlerinin, okulların, arkadaşlık gruplarının ve hatta Birleşik Krallık (BK) hükümetinin görüntülü sohbet düzenlemesinde rağbet gören bir yöntem haline geldi ve kalabalık grupların sanal olarak buluşmasını sağladı.

Ancak Zoom büyüdükçe, platformdaki kullanıcıların ve sohbetlerin güvenliğinin ve gizliliğinin sorgulanmasıyla karşılaştı.

Bu son endişeler, Motherboard incelemesine göre, bir kullanıcının iOS uygulamasını indirip telefonunda açtığında uygulamanın Facebook'la iletişim kurduğunun ortaya çıkmasıyla canlandı.

Zoom uygulaması açıldığında, kullanıcının cihazının modeli, nereden bağlandığı, hangi telefon ağında bulunduğu ve cihazı tanımlamada kullanılabilen özel bir kod gibi bilgileri gönderiyor.

Bu tür veri aktarımı uygulamalarda, özellikle Facebook'un geliştiriciler için olan araçlarını kullananlarda, düzenli olarak gerçekleşir. Ancak geliştiricilerin genellikle kullanıcıları gizlilik politikalarında bu konuda uyararak bu bilgiyi açık hale getirmesi gerekir.

 

 

Zoom'un gizlilik politikası, kullanıcılar giriş yaptığında uygulamanın Facebook'la iletişim kurabileceğini söylüyor. Motherboard'un analizinin gösterdiği üzere, gizlilik politikası kullanıcının Facebook hesabı olmasa da Facebook'a bilgi gönderildiğinden bahsetmiyor.

Facebook, geçen yıl da kodundaki bir hata nedeniyle bilgisayar korsanlarının uygulamayı kullanan kişileri gizlice gözetleyebileceği ortaya çıkınca eleştirilere maruz kalmıştı.

Electronic Frontier Foundation, uygulamanın, yöneticilerin işyerindeki çalışanların uygulamayı nasıl kullandığını takip etmesine olanak sağlayan bir dizi araç içerdiğini de buldu. Yöneticiler, çalışanların uygulamayı ne sıklıkta ve ne zaman kullandığına ilişkin ayrıntıları görebiliyor. Ayrıca uygulama, insanların uygulamanın bir kullanıcının ekranında odakta olup olmadığını görmelerini sağlayan bir dikkat takip aracı da içeriyor.

Zoom, gizlilik politikası ve ayarları hakkındaki sorulara yanıt vermedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU