Korunmasız çocuklar “dijital uzayda kaybolma” riskiyle karşı karşıya

Araştırmalar, bakım altındaki gençler ve genç bakıcıların siber zorbalığa maruz kalma ihtimalinin iki kat fazla olduğunu gösteriyor

Fotoğraf: Reuters

Jamie Harris - The Independent

Teknoloji çağının getirdiği riskleri masaya yatıran yeni bir araştırma, internet güvenliği eğitiminden yoksun bir şekilde büyüyen korunmasız çocukların “dijital uzayda kaybolma” tehdidi altında olduğunu ortaya koydu.

Savunmasız çocukların internette ne gibi risklerle karşı karşıya olduğunu araştıran Internet Matters ve Youthwork kuruluşları ile Kingston Üniversitesi, elde ettikleri sonuçları “Dijital Dünyada Korunmasız Çocuklar” başlıklı raporda bir araya getirdi.

Araştırma adına yapılan anket için 10-16 yaş arasında 2 bin 988 kişiyle görüşüldü. Bulgular, başkalarının bakımı altında yaşayan çocuklarla genç bakıcıların, siber zorbalık mağduru olma konusunda diğer çocuklara nazaran iki kat fazla tehdit altında olduğunu gösterdi.

Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların dörtte birinin (yüzde 27), yaşıtlarının yüzde 17'sine kıyasla kendine zarar vermeyi teşvik eden sitelere maruz kaldığı, yüzde 25'inin de yaşıtlarının yüzde 17'sine oranla daha çok anoreksiya teşvik eden web sitesi gördüğü tespit edildi.

Sonuçlara göre öğrenme güçlüğü çekenlerin üçte birinin, diğer çocuklara kıyasla interneti günde beş saatten fazla kullandığı kaydedildi. Ankete katılanların üçte birinin de sosyal medya hesaplarının bilgisayar korsanlarının saldırısına maruz kaldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, özel eğitim ihtiyaçları olanların yanı sıra ruhsal, fiziksel ya da iletişimle ilgili zorluklar yaşayan bakım altındaki genç insanların siber zorbalık gibi online tehlikelere karşı risk grubunda oldukları vurgulandı.

Çalışmanın ortak yazarlarından olan Youthworks Direktörü Adrienne Katz, “İhtiyaç duydukları dijital destek olmadan büyüyen korunmasız çocuklar, aslında dijital uzayda kaybolmuş durumda” dedi.

Savunmasız çocuklarla birlikte yaşayanlar ve çalışanların güncel tavsiyelerin yanı sıra gerekli eğitimden yoksun olduğunu belirten Katz, “Bu çocukların dijital yaşamları, incelik ve duyarlılık açısından genellikle ‘gerçek hayat’taki zorluklar kadar ilgi çekmiyor” ifadelerini kullandı.

Rapora göre söz konusu çocuklar uzman yardımı değil de diğer çocuklar gibi benzer genelleyici tavsiyeler almakla yetiniyor. Ailelerin katı kurallar koymak yerine çocuklarıyla birlikte çalışmasını öneren rapor, sosyal medyayı yasaklamanın anlamsız olduğunu belirtirken, çocukların böyle bir durumda kendilerine geçici çözümler bularak farklı platformlara yönelebileceği uyarısını yapıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU