Ahmet Hakan'dan Beştepe eleştirisi: Cuma namazı için 'hiçbir yerde kılınmıyorsa muhakkak bir yerde kılınmalı' diye bir hüküm mü var?

Dün Beştepe’de kılınan cuma namazını köşesine taşıyan Hakan, "Sıkıştırılmamış saflarla cuma çok mu gerekliydi?" diye sordu

Fotoğraf: AA 

Dün Diyanet’in kararıyla Türkiye’nin genelinde asıya alınan cuma namazının Beştepe’deki camide kılınması kararlaştırılmıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın imam ve hatiplik yaptığı cuma namazını köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, bu durumu eleştirdi.

Hakan, "Acaba İslam’da cuma namazı için "Hiçbir yerde kılınamıyorsa muhakkak bir yerde kılınmalı” diye bir hüküm mü var?” sorusunu sordu.

Hakan’ın yazısındaki ilgili kısım şöyle:

Namaz kıldıran imamlar, namaza başlamadan önce cemaate dönerler ve şöyle derler:

"Muhterem cemaat! Lütfen safları sıklaştıralım.”

Bildiğim kadarıyla dini açıdan safların sıklaştırılması mühimdir, hem de çok mühim. O kadar ki... Omuzların birbirine sert biçimde sürtünmesi arzu edilir.

Beştepe’de kılınan cuma namazı görüntülerinde safların malum nedenden dolayı alabildiğine gevşediğini, gevşetildiğini görünce...

İçimden şöyle dedim:

Keşke safların sıklaştırılmadığı, cemaatin seçilmek suretiyle bulunduğu... Böyle bir cuma namazı fikri akıllara geldiğinde bir daha düşünülseydi.

Acaba İslam’da cuma namazı için...

"Hiçbir yerde kılınamıyorsa muhakkak bir yerde kılınmalı” diye bir hüküm mü var?

İşte bunu bilmiyorum.

Din tahsilim bu soruya cevap verecek kadar fazla olsaydı şimdiye çoktan Cübbeli Ahmet olmuştum.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU