Kürt şair Cegerxwin’in oğlu koronavirüsten hayatını kaybetti

Cegerxwin’in oğlu Keyo Hessen Cegerxwin, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi

Keyo Hessen Cegerxwin / Fotoğraf: Twitter

Modern Kürtçe şiirin ‘babası’ olarak tanınan Cegerxwin’in (Şehmus Hasan) oğlu Keyo Hessen Cegerxwin, yaşadığı İsveç’İn başkenti Stockholm’da hayatını kaybetti.

Keyo Hessen Cegerxwin’in koronavirüsten (Kovid-19) dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.

İsveç’te yaşayan yazar Firat Ceweri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Keyo Hessen Cegerxwin’in koronavirüsten hayatını kaybettiğini söyledi.

Ailesinden Keyo Cegerxwin’in nereye defin edileceği ile ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor.

Cegerxwin kimdir?

Birçok Kürt sanatçı tarafından bugün eserleri bestelenen şair Cegerxwin, Kürtlerin tarihinde en çok yazılı edebiyat ürünü bırakan ünlü edebiyatçılardan. 

1903'te Batman'a bağlı Gercüş ilçesi Hisar beldesinde dünyaya gelen ve asıl adı Şehmus Hasan olan Cegerxwin, 81 yıllık yaşamı boyunca birçok ülke görüp, onlarca önemli esere imzasını attı. 

1946'da Kamışlı’ya geçen Cegerxwin, burada aktif politikaya atıldı. Aynı yıl Civata Azadî û Yekîtiya Kurd (Özgürlük Meclisi ve Kürt Birliği) adlı siyasi yapılanmanın başına getirildi. 

Suriye Komünist Partisi’ne üye olduğunda ise, tarih 1948’i gösteriyordu. 6 yıl sonra Suriye Parlamentosu’na girebilmek için bu partiden mebus adaylığını ilan etmesine rağmen bir yıl sonra 1957’de partisinden ayrılarak daha önce kurmuş olduğu Azadî (Özgürlük) örgütündeki kişilerle birlikte Suriye Kürt Demokrasi Partisi’ni kurdu.

Siyasi düşüncelerinden ötürü birçok kez tutuklandı. 1973’e gelindiğinde ise Lübnan’a geçerek şiir derlemeleri olan Kîne Em? (Kimiz Biz) eseri yayımladı. 

Stockholm’e geldiğinde 76 yaşına giren Cegerxwin burada diğer eserlerini yayımlamaya başladı. 81 yaşında hayatını kaybeden şairin cenazesi daha sonra Kamışlı’da defnedildi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU