Koronavirüs: Trump'ın Kanada sınırına asker konuşlandırma planı Trudeau'nun tepkisini çekti

"Kanada, ABD'nin bu teklifine şiddetle karşı çıkıyor ve bunu ABD'li mevkidaşlarımıza açıkça ifade ettik"

ABD Başkanı Donald Trump'ın gündemindeki plana Kanada lideri Trudeau'dan itiraz geldi (AFP)

Beyaz Saray yetkilileri, Kanada sınırına asker konuşlandırma ihtimalini görüşüyor.

Olası hamle ABD'nin koronavirüs salgını sırasında sınır bütünlüğüne dair korkularından ve virüsü taşıyan insanların ülkeye yasadışı yollardan girebileceği endişesinden kaynaklanıyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau günlük brifingi sırasında yaptığı açıklamada, söz konusu görüşmelerden haberdar olduğunu doğruladı.

Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland gazetecilere verdiği demeçte, Kanadalı bakanların ve diplomatların bunun Kanada'nın desteklediği bir plan olmadığını açıkça belirttiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Freeland, "Kanada ABD'nin bu teklifine şiddetle karşı çıkıyor ve bunu ABD'li mevkidaşlarımıza açıkça ifade ettik" ifadelerini kullandı. Freeland, Kanadalı yetkililerin bu öneriden birkaç gün önce haberdar olduğunu da teyit etti.

Trudeau ise basın toplantısında, “Kanada ve ABD, dünyanın en uzun askerden arındırılmış sınırına sahip ve bu şekilde kalması her iki ülkenin çıkarına olacaktır” diye konuştu.

ABD-Kanada sınırının ABD tarafına asker konuşlandırılma ihtimali ilk olarak Kanada merkezli Global News tarafından gündeme getirilmişti. Haber kanalı, kaynaklarına atıfta bulunarak askerlerin sınırın 24-32 kilometre gerisinde konuşlanacağını ve sınırdan geçişleri tespit etmek için uzaktan kumandalı sensörlerden yararlanılacağını aktarmıştı.

Elde edilen veriler daha sonra, gerekli işlemleri yapacak ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP) görevlileriyle paylaşılacak. Sınırdaki asker sayısının bini geçmeyeceği düşünülüyor.

ABD-Kanada sınırı 21 Mart gece yarısından bu yana zaruri gidiş gelişler dışında tüm geçişlere kapalı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU