Cezayir'de koronavirüsten ölenlere cenaze ve taziye merasimi yapılmıyor

Kovid-19 sebebiyle ölen kişilerin cenaze merasimine katılanların güvenliğini sağlamak amacıyla, defin sırasında alınması gereken tedbirler bağlamındaki talimatlar, güvenlik güçlerini törenlere katılanlara müdahale etme noktasına kadar getirdi

Defin işlemlerini yarı gizli bir şekilde yapılması, ölen kişilerin ailelerinin acısını artırıyor / Fotoğraf: AP

Cezayirli yetkililer, koronavirüs nedeniyle ölen kişilerin defnedilmesiyle ilgili çeşitli prosedürler belirledi.

Cezayirli aileler, küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülkelerine de gelmesinden bu yana tedirgin bir halde yaşıyor. Küresel salgın nedeniyle ölenlerin defnedilmesi işlemleri, herkesin aklındaki ‘salgından etkilenme’ korkusunu artırıyor.

"Evde kal" çağrısı, olağanüstü hal ilan etme ve sokağa çıkma yasağının ardından iş, gıda, taşıma ve benzeri alanlarda takip edilen yeni yöntemlerin belirlenmesinde yapılan zorunlu değişiklikler, virüs sebebiyle ölen kişilerin defnedilmesi hakkındaki kuralları da değiştirdi. Yetkililer, sağlık ekipleri tarafından yapılan uyarıların ardından, özellikle aileler, akrabalar, komşu ve arkadaşların bir araya gelerek icra ettikleri cenaze törenlerinin her zamanki gibi yapılmasını yasakladı.

Koronavirüs sebebiyle ölen kişilerin cenaze merasimine katılanların güvenliğini sağlamak amacıyla, defin sırasında alınması gereken tedbirler bağlamındaki talimatlar, güvenlik güçlerini törenlere katılanlara müdahale etme noktasına kadar getirdi.

"Kederli ailelerin acısı daha da artıyor"

Başkent Cezayir’in Bouzareah bölgesinde koronavirüs sebebiyle ölenlerden birinin komşusu olan Hasret adlı kişi, yetkililerin cenaze ve taziye merasimine izin vermediklerini belirtti.

Alınan tedbiri "ağır bir yasak" olarak tanımlayan Hasret, bu gibi cenaze merasimlerinde geleneksel olarak komşular, aileler ve arkadaşların cenaze sahibine tesellide bulunarak acısının hafiflemesine yardım ettiğine işaret ediyor. Fakat cenazenin yarı gizli şekilde teşyi edilmesi ve cenaze sahibinin evinde taziyelerin kabul edilmemesinin acıyı artırdığını belirtti.

Doktorların tavsiyesi üzerine yetkililer tarafından tatbik edilen, ölen kişinin görülmemesi, yıkanmaması, dokunulmaması ve 2 metreden daha fazla yaklaşılmaması gibi uygulamaların, kederli ailelerin acısını daha da arttırdığını belirtiyor. Ayrıca, evde ve camide cenaze namazı kılınmaması konusunda yetkililer uyarıda bulunuyor. Ancak mezarlıkta, kişiler aralarında 1 metreden az mesafe bulunmamak şartıyla az sayıda kişi ile cenaze namazının kılınmasına izin veriliyor.

Virüs cenazede de bulaşıyor

Cezayir Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdunnûr bin Zeydun, Independent Arabia’ya konuyla ilgili verdiği demeçte, "Koronavirüsten etkilenenlerin özellikleri o derece kendilerine yapışıyor ki, öldüklerinde dahi bu lanet onları takip ediyor. Henüz ölmeden önce herkes onlara yaklaşmaktan korktuğu gibi, mezarlığa gittiklerinde dahi tecrit devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Zeydun, "Açıkçası bu duruma, aileler tahammül edemiyor ve bu da acılarını artırıyor. Yakın bir zaman için bu şoktan kurtulmak oldukça zor görünüyor." dedi.

Bin Zeydun ayrıca, "Cezayirli aileler, 90’lı yıllarda on yıl devam eden iç savaş sebebiyle felaketler ve facialar yaşamış olmasına rağmen, cenaze namazı kılınmamasına alışkın değildi" yorumunda bulundu.

İslam'da böyle bir uygulama var

Başkent Cezayir’in el-Harube bölgesindeki İslam Şeriat Üniversitesi’nin bir öğrencisi Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, "Müslüman bir kişi öldüğünde, İslâmi usullere göre yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır, ardından defnedilir. Ancak ölen kişinin, yıkanmasına mani olacak bir hastalık sebebiyle vefat ettiği tıbben kanıtlanmışsa, bu durumda teyemmüm uygulamasına başvurulur. Şayet bu da imkansız ise, dinen yapılması gereken şeylerin yükümlülüğü düşer ve uygulamadan vazgeçilir. Ancak bu durumda olan kişinin kefenlenmesi, namazının kılınmadan defnedilir" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, "Kovid-19 sebebiyle ölen kişideki virüsün mevtayı yıkayan başka şahıs veya şahıslara bulaşacağına, bu ise onlarca kişinin virüsten etkilenmesine yol açacağına işaret etti. Özet olarak doktorların talebi üzerine yetkililer tarafından belirlenen prosedürlere uymanın gereğini" vurguladı.

Cezayir’de 27 Mart itibariyle 367 yeni tip koronavirüs vakası saptandı. 25 kişi ise salgında can verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independentarabia.com/node/105396

DAHA FAZLA HABER OKU