​İran’da eski FBI ajanı gözaltında öldü

Bob Levinson’un ailesi Tahran’daki yetkilileri yalan söylemekle suçladı

Fotoğraf: AFP

Eski bir FBI ajanı olan Bob Levinson’ın ailesi, 2007 yılında İran’da gizemli bir şekilde ortadan kaybolan Levinson’ın çarşamba günü gözaltında tutulduğu İran’da öldüğünü açıkladı.

Bob’un ailesi yaptığı açıklamada, "Kısa bir süre önce ABD’li yetkililerle bilgi alışverişinde bulunduklarını, harika bir eş ve baba olan Bob’un İran’da gözaltındayken öldüğü bilgisinin kendilerine ulaştığı" bilgisine yer verdi.

Ailenin açıklamasında, 1948 doğumlu Levinson’un ne zaman ya da nasıl öldüğünün bilinmediği vurgulanarak, Bob’un ölümünün İran’da patlak veren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından önce meydana geldiğine işaret edildi. ABD hükümeti ise ailenin yaptığı açıklama hakkında bir yorum yapmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ı etkisi altına alan Kovid-19 salgınından etkilenme riski nedeniyle, geçen hafta tüm ABD vatandaşlarının "derhal serbest bırakılması" yönünde Tahran yönetimine ikazda bulunmuştu.

Pompeo, özellikle eski FBI ajanından söz ederek, "Biz ayrıca, Robert Levinson’ın serbest bırakılmasını sağlamak için İran rejiminin ABD’ye taahhütlerini yerine getirmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakan, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin önceliklerinden birinin, yurtdışında "rehin" veya "haksız yere hapis" tutulan ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak olduğu ve Levinson’ın ABD’ye geri dönebilmesi içinde de defalarca girişimde bulunulduğuna işaret etti.

ABD eski Başkanı Barack Obama yönetimi, 2016 yılı başlarında Robert Levinson’un İran’da olmadığına inandığını açıklamıştı. ABD makamları, Levinson’u bulan veya ABD’ye iade edilmesi için istihbarat sağlayana 5 milyon dolarlık bir ödül teklif etti.

Levinson ailesi yaptığı açıklamada, "Acımızın tarifi imkansız" ifadesini kullandı ve "İran rejiminin katı ve acımasız politikaları olmasaydı, Robert Levinson bugün bizimle birlikte olacaktı" şeklinde ilavede bulundu. Aile yaptığı açıklamada, bu eski FBI ajanına ne olduğunu bilmediğini belirterek, İran makamlarını "tüm bu süreç boyunca dünyaya yalan söylemekle" suçladı. Açıklamada, İranlıların "yabancı vatandaşları kaçırdığı ve onları temel insani haklardan mahrum bırakarak ellerini kana boyadığı" ifadeleri kullanıldı. Aile ayrıca, bu konuyu yıllardır ihmal eden ABD hükümet yetkililerine karşı da bir mücadele başlattı.

İran yönetimi ilk defa geçtiğimiz Kasım ayında, Tahran’daki başsavcılık ve Devrim Mahkemesi’ndeki davanın emekli ajan hakkında devam eden bir dava olduğunu kabul etmişti. 2010-2011 yılları arasında kaybolmasından bu yana Levinson’ın sadece bazı fotoğrafları videoları ortaya çıktı. Levinson bu fotoğraflarda, zayıf, sakallı, uzun saçlı ve turuncu bir elbise giymiş olarak görünüyordu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Abdulhamit Dündar

independentarabia.com/node/105811

DAHA FAZLA HABER OKU