“Yaygın test yapılmadığından gerçek vaka ve ölüm sayısını bilmiyoruz”

CHP Milletvekili Prof.Dr. Aytuğ Atıcı, koronavirüs vaka ve ölüm sayılarında belirsizlik olduğunu, bunun da teşhis koymamaktan kaynaklandığını öne sürdü. Atıcı, “Yaygın test yapılmadığından gerçek vaka ve ölüm sayısını bilmiyoruz” dedi

Fotoğraf: AA

Koronavirüs’ten kaynaklanan vaka ve ölüm sayısı her gün artıyor. Son veriler Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanırken sosyal medyada gerçek sayıların açıklanmadığına dair iddialar dile getiriliyor.

Hatta bu kişiler koronavirüs hastalarına veya bu hastalıktan ölenlere ait olduklarını iddia ettikleri bazı görüntüler ve belgeler de zaman zaman paylaşıyorlar.

Belma Kaplan adlı kullanıcı da babası Eyüp Kaplan'ı koronavirüs nedeniyle kaybettiklerini idda ederek, koruyucu kıyafetli görevliler tarafından gerçekleştirilen defin görüntülerini paylaştı. Kaplan mesajında, “Babam Eyüp Kaplan’ın cenazesi. Koronavirüsten kaybettik. Çanakkale’de virüsten ölen yok diyenlere” ifadelerini kullandı. 

 

 

Vakaların hepsine teşhis konmuyor mu?

Peki koronavirüs vakaları ve bundan kaynaklanan ölümler açıklanan rakamlardan daha fazla olabilir mi? Vaka sayısı gizlenebilir mi?

Bu soruları CHP’nin doktor kökenli milletvekillerinden Aytuğ Atıcı’ya sorduk.

 

thumbs_b_c_e997a61fba00277379e825c4a627e838.jpg
Fotoğraf: AA

 

Atıcı, belirsizliğin sadece ölü sayısında değil vaka sayısında da olduğunu iddia ederek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Vakaları gizleyemezsin. Gizlenemeyeceğini bildiğinde de teşhis koymamak en iyisidir. Diyelim ki 100 insana ölmeden önce test yaparsanız koronavirüsten öldüğünü bilirsiniz. Ama yapmazsanız solunum ve kalp durması yazarsınız. Zaten kalbi solunumu durmayan ölmüyor ki? Şu an yaygın test yapılmadığı için gerçek vaka ve ölüm sayısını bilmiyoruz. Oysa ölen insanların gerçekten neden öldüklerinin bilinmesi için muhakkak test yapılması lazım. Yaygın test yapınca vaka sayısı artar ama önlem almak kolaylaşır.

"Toplumun ruh sağlığı bozuluyor"

Koronavirüs salgınının beraberinde toplumun ruh sağlığında ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Atıcı, “Daha ağır sonuçlardan biri de toplumun ruh sağlığı hızla bozuluyor beni her gün stres ve kaygı bozukluğu yaşadığını söyleyen çok sayıda kişi arıyor” dedi.

sağlık çalışanı.jpg
Atıcı, sağlık çalışanlarına dönüşümlü izin önerdi / Fotoğraf: AA

 

Atıcı'dan üç yeni öneri

Atıcı, sağlık çalışanlarının yoğun çalışma ortamında risk altında olduklarını belirterek hem daha verimli kullanılmaları hem de riski azaltmak için yarısının izne çıkarılarak dönüşümlü çalıştırılmalarını önerdi.

Sağlık meslek kuruluşlarının da koronavirüse karşı kurulan Bilim Kurulu’na dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Atıcı'nın bir diğer önerisi ise, 'yanlış bilgilendirmelere karşı TRT’nin bir kanalının tahsis edilerek vatandaşın sürekli koronavirüse karşı bilgilendirilmesi' oldu. 

Şeker: Sokağa çıkma yasağı uygulansın

CHP’nin doktor milletvekillerinden Ali Şeker ise tanı konamayan koronavirüs hastalarının olduğunu söyleyerek, salgının yayılmasının önüne geçilmesi için 15 günlük sokağa çıkma yasağının ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU