Ülkede koronavirüsün olmadığını iddia eden Kuzey Kore "gizlice uluslararası yardım istiyor"

Uzmanlar, salgının ülkede korkunç sonuçları olabileceği uyarısında bulunuyor

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın son dönemde servis ettiği fotoğraflarda, ülkenin lideri Kim Jong-un'un yanındakilerin aksine maske takmadığı görülüyor (Reuters)

Ülkede hiç kimsenin virüse yakalanmadığı yönündeki resmi iddiaya rağmen, Kuzey Kore'nin koronavirüs pandemisi sırasında uluslararası yardım istediği iddia edildi. 

The Financial Times’a göre, yetkililer test kapasitelerini artırmak için, dünyanın pek çok yerindeki bağlantılarından gizlice yardım istiyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, gazeteye şunları söyledi: 

Hükümetin Kovid-19 için test kitleri var ve bunları nasıl kullanacaklarını biliyorlar fakat (kitlerin sayısı) yeterli değil.

Yetkililerin kuruluşlardan yardım istediği ileri sürüldü. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bugüne kadar ülkede resmi olarak teyit edilmiş herhangi bir koronavirüs vakası bulunmamasına rağmen, virüse karşı sıkı önlemler aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yabancı uzmanlar, virüsün ortaya çıktığı Çin ve çok sayıda vakanın görüldüğü Güney Kore’ye komşu olduğunu düşünerek, Kuzey Kore’nin bu iddiasına şüpheyle yaklaşıyor.

Yabancı turistlere yasak getiren Kuzey Kore, ülkeye giriş noktalarındaki sağlık taramalarını yoğunlaştırdı ve sağlık çalışanlarını halkı izlemeleri ve semptom gösterenleri izole etmeleri için harekete geçirdi.

Binlerce kişinin karantina altına alınması talimatı verilirken, ülkenin Çin’le arasındaki sınırda trafik akışı büyük ölçüde kısıtlandı. 

Kim ayrıca pandemi esnasında yeni bir hastanenin “en kısa sürede” kurulması yönünde talimat verdi.

Uzmanlar, Kuzey Kore’deki bir salgının, ülkenin zayıf sağlık sistemi ve tıbbi malzeme yetersizliğiyle birlikte, korkunç sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
 


Kuzey Kore’nin olası bir salgına karşı korunmasızlığına ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Dışişleri Bakanlığı, yardım kuruluşlarının hastalığın kontrol altına alınması için göstereceği çabaları desteklemeye hazır olduklarını belirtti.

Kuzey Kore, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsle mücadelede yardım etmeyi teklif eden bir mektubu Kim'e gönderdiğini ileri sürdü.

Seul’deki Severance Hastanesi'nin Uluslararası Sağlık Merkezi Başkanı John Linton, Kuzey Kore’nin Güney Koreli yardım örgütlerinden, aralarında maskelerin de yer aldığı malzemeler için, "dolaylı şekilde" talepte bulunduğunu bu ayın başlarında söylemişti.

Dünya genelinde 470 binden fazla kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı.

Ölenlerin sayısıysa perşembe itibarıyla  21 bin 200 civarında. 

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU