Suudi Veliaht Prens uzlaşma için Taliban temsilcileriyle bir araya geliyor

Çin, Pakistan ve Hindistan’a gerçekleştirilen üçlü ziyaret kapsamında Pekin ve Yeni Delhi’de yüksek koordinasyon konseyleri düzenlenecek

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Pakistan ziyareti öncesi başkent İslamabad sokaklarında bulunan afişlere Suudi ve Pakistan liderlerinin resimleri asıldı (Fotoğraf: AP)

Pakistan’a giden Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, Suudi Arabistan’ın taraflar arasında 17 yıldır devam eden iç savaşı bitirme çabası kapsamında, Afganistan Taliban’ı temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. 

İslamabad’daki kaynaklara göre buluşmanın amacı barış görüşmelerini gerçekleştirmek. Reuters’a göre görüşmeler barış anlaşmaları için bir başlangıç olacak.

Suudi Arabistan, "bölgedeki istikrarın ve barışın sağlanmasına yönelik yapılacak tüm görüşmelere" destek veriyor.

20 milyar dolarlık anlaşma

İslamabad’da bir araya gelen Pakistan Başbakanı İmran Han ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman iki ülke arasında 8 anlaşma imzaladı. 

İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların değeri 20 milyar dolar. Petrol, yenilenebilir enerji ve madencilik alanlarında üç ayrı mutabakat zaptı imzalandı. Bu anlaşmaların en değerlisi Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Aramco’nun Pakistan’daki Cavadir Limanı’na yapılacak olan rafineri olarak kayda geçti.

Prens bin Selman, anlaşmaları imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bölgemize güveniyorum ve bu yüzden elimizden geldiğince yatırımlara devam edeceğiz. Suudi Arabistan ve Pakistan için büyük bir gelecek inşa etmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Independent Arabia’nın elde ettiği bilgiye göre Çin ve Hindistan’ı da kapsayan üçlü ziyaret kapsamında Pakistan’a giden Muhammed bin Selman’ın Çin ziyaretinde Suudi-Çin Koordinasyon Konseyi’nin yapacağı görüşmeler büyük önem arz ediyor.

Geçtiğimiz Salı (12 Şubat 2019) Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının üçüncü oturumunda, Prens Muhammed bin Selman ve heyetine Suudi Arabistan-Hindistan Yüksek Koordinasyon Konseyi kurmaları için yetki verilmesine karar verilmişti. 

Toplantıda ayrıca Selman’ın Pekin ve Riyad arasında üst düzey bir ortak kurulun kurulmasına ilişkin sözleşmenin paragraflarından birinde değişiklik yapabilmesine yönelik karar onaylandı.

İki ziyaret ertelendi

Malezya Haber Ajansı Bernama’ya göre Muhammed bin Selman, Asya ziyareti kapsamında listede olan Malezya ve Endonezya ziyaretlerini erteledi. Endonezya Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin Veliaht Prens’in isteği üzerine ertelendiğini açıklamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/8331

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU