Türkiye’deki koronavirüs salgınında 3 farklı senaryo: Haziran sonunda vaka sayısı 3,5 milyonu aşabilir

Türkiye’de baş gösteren koronavirüs salgınının yayılımı üzerine yapılan çalışmada, etkin tedbirler alındığı takdirde mart ayı itibari ile hızlı düşüş göstereceği yönünde öngörüde bulunuldu

Fotoğraf: AP

Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının hızla yayılmasıyla vaka ve ölü sayıları da artış gösteriyor.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakanın açıklandığı 11 Mart tarihinden bu yana 2 bin 433 kişi salgına yakalanırken, 59 kişi hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Econix Araştırma, Türkiye’deki salgının bugüne kadarki yayılım verileri ve tıp literatüründen hareketle vaka sayısının değişimine dair 3 farklı senaryonun yer aldığı bir rapor yayınladı.

Sağlık uzmanları eşliğinde hazırlanan "Türkiye Kovid-19 kaynaklı muhtemel vaka sayıları ve sağlık hizmeti ihtiyaç analizi" raporunda,  Türkiye’de salgın kaynaklı muhtemel vaka sayıları ve sağlık hizmeti ihtiyaçlarıyla alakalı bilgiler yer alıyor.

Raporda ayrıca, sosyal izolasyonun etkin olarak sağlanması yahut sağlanmaması durumunda vaka sayısı ve salgının artışının durumuna ilişkin muhtemel öngörülerde bulunuluyor.

Birinci senaryo: Sosyal izolasyon etkin yapılırsa, vaka sayısı mart ayı itibariyle düşüş gösterir

Sosyal izolasyonun etkin yapıldığı varsayımı üzerine kurgulanan birinci senaryoda yeni vaka sayısının artış hızının mart ayı itibari ile hızlı düşüş göstererek vaka sayısının azalan bir ivme ile artacağı yönünde öngörüde bulunuldu.

Salgınla yoğun mücadelenin öngörüldüğü bu varsayımda Türkiye’de 30 Haziran 2020 tarihine kadar 52 bin 614 vaka ve 2 bin 616 ölüm gözlenebileceği belirtildi.

Etkin önlemlerin devam ettirmesi ile vaka artışının nisan sonunda kontrol altına alınabileceği ve vaka sayısının platoya ulaşabileceği belirtildi.
 

AW975099_03.jpg
Fotoğraf: İHA


İkinci senaryo: Kısıtlı tedbirler neticesinde vaka sayısı 183 bine ulaşabilir

İkinci senaryo ise sosyal izolasyonun kısıtlı uygulandığı ve günlük muhtemel vaka artış oranının düzenli bir şekilde azaldığı varsayımına göre planlandı.

Senaryo, yeni vaka sayısının artış hızının mart ayı dahil nisan, mayıs ve haziran aylarında daha hızlı azalacağı ve vaka sayısının daha kontrollü artacağı öngörüsüyle modellendi.

İkinci senaryoya göre, Türkiye’de Haziran ayı sonuna kadar 183 bin 922 vaka ve 9 bin 143 ölüm yaşanabileceği belirtiliyor.

Sosyal izolasyonun kısıtlı olsa bile yapılması ile Mayıs sonunda vaka artışı kontrol altına alınabilir ve vaka sayısı platoya ulaşabilir.

Bu senaryoda vakaların zirve yaptığı dönemde yoğun bakım yatak ihtiyacı 2 bin 586, nitelikli yatak ihtiyacı ise 12 bin 8 olarak ortaya çıkıyor.

Bu ihtiyaçlar kapsamında vakaların ülke genelinde nüfus oranında dağılması durumunda sağlık sisteminin kapasite aşımına uğramayabileceği belirtiliyor.
 

AW975099_04.jpg
Fotoğraf: İHA


Üçüncü senaryo: Haziran sonunda vaka sayısı 3,5 milyonu aşabilir

Üçüncü senaryo sosyal izolasyon tedbirlerine uyulmadığı ve vaka artış hızının ise yavaş bir şekilde düşeceği öngörüsüyle hazırlandı.

Yeni vaka sayısının artış hızının mart ayı sonuna kadar mevcut artış oranında, nisan, mayıs ve haziran aylarında azalarak vaka sayısının artacağı öngörüsü ile tahmin edildi.

Gözlenen vakaların zirve zamanında yoğun bakım yatak ihtiyacı 47 bin 891, nitelikli yatak ihtiyacı 222 bin 421 olarak hesaplandı.

Söz konusu öngörüye göre, yoğun bakım ve nitelikli yatak ihtiyacı kapsamında Türkiye ‘deki sağlık sisteminin kapasite aşımına uğrayacağı belirtiliyor.
 

AW975099_05.jpg
Fotoğraf: İHA


Tüm senaryolarda yeni hasta hızı azalıyor. Ancak azalma hızları arasında çok az bir fark olsa bile muhtemel vaka sayılarında ciddi farklılaşmalar ortaya çıkıyor. Bu durum önlem almanın ve özellikle erken adım atmanın önemini ortaya koyuyor.
 

AW975099_02.jpg
Fotoğraf: İHA


"Tedbirler azami düzeyde uygulanırsa nisan-mayıs ayında kontrol altına alınabilir"

Econix Araştırma Yöneticisi, Dr. Güvenç Koçkaya, alınacak önlemlerin düzeyine bağlı olarak Türkiye’nin koronavirüsü en az zararla atlatabilmesi için halka ciddi sorumluluk düştüğünü vurgulayarak şunları kaydetti:

Elimizde bulunan veriler ışığında varsaydığımız üç senaryo arasında en olumlu tabloya yaklaşmak ve daha az vakanın olabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca alınan ve önerilen tedbirlerin vatandaşlarımızca istisnasız uygulanması ve önlemlere azami desteğin verilmesi gerekiyor. Bilinçli ilerlememiz durumunda vaka sayımızın en fazla 50 binlerde seyretmesini ve salgının kontrolünü nisan sonunda veya en geç mayıs içerisinde yapabileceğimizi öngörüyoruz. Ancak önlemlere uyulmadığı veya hiçbir önlem alınmadığı takdirde vaka sayısının kontrolden çıkabileceği ve haziran sonunda vaka sayısının 3.7 milyona kadar çıkması, hatta kontrol altına alınamamış olması da olası senaryolar arasında. Bu da sağlık sisteminin kitlenmesi, hastaların tedavi olamaması, sürecin yönetilememesi ve salgının ne zaman sonlanabileceğinin belirli olmaması anlamına gelir.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU