Koronavirüsü kasten yayanlar ABD'de terörizmle suçlanacak

ABD Adalet Bakanlığı'nın iki numaralı ismi, koronavirüsü bilerek yayanların mevcut kanunlarla yargılanabileceğini söyledi

2017'de ABD'nin Virginia eyaletindeki Charlottesville'de düzenlenen "Unite the Right" yürüyüşü, ırkçı grupların gövde gösterisine sahne olmuştu (Anthony Crider - Flickr / CC BY 2.0)

Adalet Bakanlığı'nın en üst düzeydeki ikinci yetkilisine göre, ABD'nin mevcut terörle mücadele yasaları kapsamında, Amerikalıların koronavirüsü yayma sebebiyle suçlanması mümkün. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Adalet Bakan Yardımcısı Jeffrey Rosen, kasten koronavirüs yaymanın terör eylemi olarak değerlendirilebileceğini salı günü ileri sürdü. 

Politico'nun haberine göre, Rosen tarafından ülke genelinde Adalet Bakanlığı görevlileri ve avukatlara gönderilen bir notta, savcıların ve dedektiflerin "başkalarını kasten Kovid-19'a maruz bırakma ve onlara Kovid-19 bulaştırma" vakalarına denk gelebileceği belirtildi.

Rosen, şu uyarılarda bulundu: 

Koronavirüsün yasalardaki 'biyolojik savaş maddesi' tanımını karşılaması sebebiyle (...) bu tür eylemler muhtemelen Ülke'nin terörizmle ilgili yasaları kapsamında değerlendirilebilir.
Kovid-19'u Amerikalılara karşı bir silah gibi kullanma girişimlerine ya da bu yöndeki tehditlere müsamaha edilmeyecektir.

17 Şubat tarihli brifingde, "Beyaz Irkı Önde Tutan Şiddet Yanlısı Aşırılıkçıların, aralarından herhangi birisinin virüse yakalanması halinde, koronavirüsü yaymasının bir 'ZORUNLULUK' olduğu yorumunu yakın zamanda yaptıkları" uyarısında bulunuluyor.

Daha önce de FBI Direktörü Christopher Wray, ülke içindeki şiddet yanlısı sağ aşırılıkçılığın 2020'de "öncelikli ulusal tehdit" olduğu uyarısı yapmıştı.

Missouri eyaletindeki Warrenton’da polis, tuvalet eşyalarını yalarken çekilmiş videosu ortaya çıkan 26 yaşındaki bir erkeği yakaladı.

Snapchat kullanıcıları tarafından raporlanan 26 yaşındaki Cody Pfister, “hayati tehlike olduğunu bilerek kasten korku yaratmayla” suçlandı.

Pazar günü polis, New Jersey eyaletindeki Manalapan’da yer alan bir Wegmans süpermarket zinciri şubesinde çalışanların üzerine bilerek öksüren 50 yaşındaki George Falcone’yi yakaladı.

Savcı Christopher Gramiccioni, Falcone için “Pandeminin yarattığı acil durum sırasında insanların korkularını suistimal etmek ve panik yaratmak, suçlanmayı hak ediyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU