Organize İşler: Sazan Sarmalı davalık mı oluyor?

Yapımcılığını BKM'nin, senaristliğini Yılmaz Erdoğan'ın yaptığı filmin Cuma akşamından itibaren Netflix’ten yayınlanmaya başlaması sinema sektörünü karıştırdı. Sektör birliklerinin BKM'ye dava açacağı iddia edildi

Organize İşler'in ilk filmi 2005'te vizyona girmişti. 2 milyon 600 binin üzerinde kişi filmi sinemada izlemiş, elde edilen hasılat 17 milyon lirayı aşmıştı.

Sinema sektörü Mısır krizini yeni atlatmışken şimdi de Netflix krizi ile karşı karşıya. Organize İşler: Sazan Sarmalı filminin vizyondaki 15. gününde Netflix'ten de yayınlanmaya başlamasına sinema birliklerinin tepkileri sürüyor.

Netflix hamlesinden rahatsızlık duyan Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği'nin (TESİYAP) ardından Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) de açıklama yaptı. 

Beşiktaş Kültür Merkezi'nin (BKM)  tavrını eleştiren sinema birliklerinin, haklarını hukuki yollardan aramaya hazırlandığı belirtiliyor. 

Milliyet gazetesinden Ali Eyüboğlu'nun haberine göre, Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY), Organize İşler: Sazan Sarmalı filmini vizyondayken Netflix’te yayınlatan BKM ve dağıtımcısı CJ Entertainment’a dava açacak.

SİSAY üyelerinin Cumartesi günü acil bir toplantı yaptığını yazan Eyüboğlu, derneğin filmi derhal gösterimden çekmek ve hak kaybı nedeniyle hukuki süreç başlatmak için çalışacağını vurguladı. Bundan böyle SİSAY'ın tüm film anlaşmalarında gösterim başlangıcından itibaren 8 ay süreyle pay TV yasağı şartı koymaya hazırlandığı belirtildi. 

Yaşananların Türk sinemasına darbe vurulduğunu belirten SİSAY Başkanı Cenk Sezgin, hançerlendiklerini söylemişti.

BKM: Türk sineması daha iyi yerlere taşınacak

BKM ise filmin 190 ülkede gösterildiğini vurguluyor ve Türk sinemasının daha iyi yerlere taşınacağını savunuyor. 

TESİYAP: Telafisi olmayan zararlar verecek

BKM'ye ilk tepki Cumartesi günü Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği'nden (TESİYAP) gelmişti. Türk sinemasının geleceği için mücadele ettiklerini ve yeni yasa çıkardıklarını belirten TESİYAP Başkanı Birol Güven, vizyondaki bir filmin Netflix’ten gösterilmesinin sektöre telafisi olmayan zararlar vereceğini söylemişti. "Film sinema salonunda izlenir" diyen Güven, salon işletmecilerinin yanında olduğunu vurgulamıştı.

 

 

 

Cem Yılmaz: Benim böyle bir düşüncem yok

Yeni filmi vizyona girecek olan bir diğer isim de Cem Yılmaz. Tavrı merak konusu olan Yılmaz, Karakomik Filmler’in vizyondayken herhangi bir dijital platformda gösterilmeyeceğini söyledi.

Yılmaz, Organize İşler: Sazan Sarmalı'nın vizyondayken Netflix'te yayınlanmasını ise "Haberim yoktu, görünce şaşırdım, benim öyle bir düşüncem yok" sözleriyle yorumladı.

 

 

BKM'nin çifte kazancı

Yaşananlardan en karlı çıkan ise Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) oldu. Filmin gişede 2 haftada 2 milyon 600 bin biletli seyirci tarafından izlenmesiyle 40 milyon liralık hasılat sağlandı. Buna ek olarak Netflix'ten de gelir elde edildi.

Sinema sektörünü sarsan iddia: Netflix, Organize İşler 2'nin ardından Recep İvedik 6'nın peşinde

Organize İşler: Sazan Sarmalı'nı vizyondayken yayınlayan ABD'li dijital platformun Şahan Gökbakar'a da teklif götürdüğü ve Recep İvedik 6 için 3 milyon euronun üzerinde teklif verdiği öne sürüldü. Gökbakar konuya ilişkin sessizliğini koruyor.

Serinin yeni filminde Recep İvedik karakteri Afrika'nın altını üstüne getiriyor.

2017'de vizyona giren Recep İvedik 5, sinemada yaklaşık 7 milyon 500 bin kişi tarafından izlenerek 86 milyon liralık hasılat getirmişti.

Sinema yapımcıları ile MARS grup arasındaki kriz nedeniyle Türk filmlerinin gösterime girişi ertelenmişti. Ocak'ın ilk günlerinde vizyona girmesi beklenen Organize İşler: Sazan Sarmalı, 1 ay gecikmeli olarak sinemalarda yayınlanmıştı.

Geçtiğimiz ay TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan sinemayı destekleme yasası ise 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

DAHA FAZLA HABER OKU