ABD, tarihinin en büyük destek paketini koronavirüse karşı açtı; 2,2 trilyon dolarlık desteğin tüm detayları…

ABD Senatosu’nda kabul edilen 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketinin içerisinde her vatandaşa bin 200 dolar ödenmesi, havayolu şirketlerine 50 milyar dolar ödenmesi, bir sağlık deposu kurulması ve “zenginlerin” maaş zammının durdurulması gibi maddeler var

Her zaman mahşeri kalabalığın olduğu New York'un tarihi tren istasyonunun önü, koronavirüs endişesiyle bomboş/ Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 21 binden, ABD’de ise binden fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgınının ekonomiye vereceği zararı engellemek için ABD, tarihinin en büyük ekonomi yardım paketini Senato’dan geçirdi. 

Tartışması günlerdir devam eden ve Demokratların “çalışanı değil şirketleri koruyor” gerekçesiyle karşı çıktığı 2,2 trilyon dolarlık paket, bu kez oylamaya katılan 96 senatörün tümünden destek gördü.

880 sayfalık tasarının, en kısa sürede Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanarak imzalanması için Başkan Donald Trump'a gönderilmesi bekleniyor. Trump, dün yaptığı açıklamada “Tasarı önüme gelir gelmez imzalarım” ifadesini kullanmıştı. 

Toplum sağlık merkezleri, klinikler ve huzurevlerinin ihtiyaç duyduğu maske, solunum cihazları ve kişisel koruyucu ekipman tedariğinin yanı sıra ekonomik zarara uğrayan küçük işletmeler ve gelir kaybı yaşayan Amerikan vatandaşlarına kredi imkanı ve doğrudan ödeme yapılması gibi başlıkları içeren tasarının detayları şöyle: 

1) ABD vatandaşlarının 2019’da gerçekleştirdikleri vergi iadesi kayıtlarına göre her bireye bin 200 dolara kadar destek verilecek. Bu miktar çiftler için 2 bin 400 dolar ve her çocuk için ilave 500 dolar. 

2) Tek sefer için geçerli olacak bu nakit yardımı, belli bir seviyenin üzerinde gelir kazanan kişiler için değişim gösterecek. Tek kişi için yılda 75 bin dolar üzeri kazananlar ile çocuksuz bir aile için yılda 150 bin dolardan fazla gelir elde edenlere verilecek destek bin 200 dolardan az olacak. Bu seviyelerden sonra her 100 dolarlık gelir artışı sonrası “nakit destek” 5 dolar azaltılacak. 

Tek başına yaşayanlardan yılda 99 bin dolar ve üzeri kazananlar ile çocuksuz ailelerden 198 bin dolar üzeri kazananlara nakit desteği verilmeyecek. Örneğin, yıllık brüt geliri 85 bin dolar olan çocuksuz bekar biri, 700 dolar alabilecek. 

3) İşsizlik maaşları dört aya kadar haftada 600 dolar artırılacak. Buna kendi adına çalışanlar ile bağımsız yükleniciler de dahil edilecek. 

4) Kredi yaratmak için ödenen vergilerden 500 milyar dolarlık bir havuz oluşturulacak. Bu yolla, şirketlere, belediyelere ve eyaletlere kredi ya da yatırım garantisi sağlanmak isteniyor. 

5) Özellikle çalışanlarının maaşlarını ve yan haklarını ödemeleri için havayolu şirketlerine 25 milyar dolar, kargo şirketlerine 4 milyar dolar verilecek. Krediler için ise ayrıca 25 ve 4 milyar dolar sunulacak. 

6) Milli güvenlik için kritik önemdeki şirketler için 17 milyar dolarlık kredi ve kredi garantisi sunulacak. Ancak bu şirketlerin hangileri olduğu açıklanmadı. 

7) Hastanelere ve gazilerin bakımını yapanlara 117 milyar dolarlık destek sunulacak. Toplumsal sağlık merkezleri fonu için 6 milyar dolar, sağlık sigortası harcamaları ev ve tele-muayene hizmetleri için yaklaşık 20 milyar dolar. 

8) Eczacılık ve tıbbi ürünler için 16 milyar dolarlık milli stratejik depolama yapılacak. 

9) Çalışanların maaş ve haklarını korumak için küçük şirketlere verilecek kredinin toplam değeri 350 milyar dolar. Bu, iverenin aylık açıkladığı maaş bordrolarının yüzde 250’sine eşit olacak. Bir şirkete verilecek maksimum kredi seviyesi ise 10 milyon dolar olacak. 

10) Faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan ya da brüt satışları bir önceki yıla yüzde 50 düşen şirketlerin işten çıkarılan çalışanlarının vergi indirimi, kriz boyunca ödenen maaşlarının yüzde 50’sine kadar çıkabilecek. 

11) Sağlık sigortaları koronavirüs önlemleriyle ilgili servislerden ücret almayacak. 

12) Sigorta prim ödemesi geciken işverenlerin ertelenmiş vergilerinin yarısının ödemesi 2021 yılı sonuna, diğer yarısı 2022 sonuna uzatıldı.  

13) Geçen yıl en az 425 bin dolar kazanan çalışan ve yöneticilerin maaş zammı alması durduruldu. 

14) Başkan Trump ve ailesinin şirketlerinin acil vergi indirimleri durduruldu. Aynı durum Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre üyeleri ile aileleri için de geçerli olacak. 

15) Öğrenci kredileri ödemesi, faizsiz olarak 30 Eylül’e kadar ertelendi. 

16) Eğitim harcamaları için 32 milyar dolar. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU