Kılıçdaroğlu gidenlerin ardından konuştu: Mevki için CHP’de bulunanlar ayrılıyor

CHP lideri aday gösterilmediği için istifa edenlerin siyasi nezakete uygun davranmadığını söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Hürriyet’ten İpek Özbey’e konuştu. Son günlerdeki istifaları ve aday belirleme sürecini değerlendiren Kılıçdaroğlu “CHP’de iç çekişme söz konusu değil. Partililerimiz kendi düşüncelerini ifade ettiği zaman, bunun adı ‘iç çekişme’ mi oluyor?” dedi. Bu durumun “kaos” olarak nitelendirilmesine tepki gösterdi. Benzer tartışmaların diğer partilerde de yaşandığını savunan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Belki diğer partilerde kamuoyuna yansımıyor. Bir de medya gerçeği var. ‘CHP’yi yıpratmak için ne yapabiliriz’ noktasından hareket edip, bunları koz olarak kullanıyorlar. ‘CHP’de kaos var, istikrar yok’ gibi ifadeler kullanılıyor.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Siyasi nezakete ve etik değerlere uymuyor”

Kılıçdaroğlu aday gösterilmeyince istifa eden isimler hakkındaki soruya da şu yanıtı verdi:

“Siyasi nezakete ve etik değerlere uymuyor. Bir partili şu ya da bu şekilde milletvekilliğinde ya da belediye başkanlığında bulunmuştur. Kendisi aday gösterilmediğinde başka bir partiye gidiyorsa, ben bunu siyaseten ve etik değerler açısından doğru bulmuyorum.”

CHP’den DSP’ye geçen isimler

CHP lideri, Mustafa Sarıgül ve Handan Toprak gibi isimlerin DSP’den aday olmasını da değerlendirdi:

“Nihayetinde bir siyasi partidir, tercihlerine saygı duyarız. Benim doğru bulmadığım uygulama, bir siyasi partiden belediye başkanı ya da milletvekili olan arkadaşımızın aday gösterilmediğinde başka bir partiden aday olmasıdır.”

Kılıçdaroğlu Sarıgül’ü Eyüpsultan ilçesinden aday göstermek istediklerini ancak Sarıgül’ün kabul etmediğini söyledi. “Şişli’de oylarınızı böler mi?” sorusuna ise “Şişli’yi alacağız, göreceksiniz” sözleriyle yanıt verdi.

Siverek adayı Bucak olacak mı?

Tartışılan bir başka isim Mehmet Fatih Bucak. Kılıçdaroğlu, “Seçime değil, ölüme geliyorum” sözlerinin sahibi Bucak’ın adaylığının hala değerlendirildiğini söyledi:

“Ben size işleyişi anlatayım: Belediye başkanlarımızla ilgili ön çalışma yapıldı. Şikâyet ve memnuniyetler masaya yatırıldı. Belde halkının nasıl bir aday profili istediği araştırıldı. Sonra adayların belirlenme süreci başladı. Anketler yapıldı, milletvekili arkadaşlarımız yerinde araştırma yaptı, kimin belediye başkanı olması konusunda genel merkeze raporlar sundu. Bunlar olurken bir yandan da İYİ Parti’yle, DSP ile görüşmeler yapıldı. Saadet Partisi ile dirsek teması oldu. Bu çalışmalar sonrası adaylar belirlenmeye başlandı. Birkaç adayın ortaya çıktığı noktada bazı yerlerde eğilim yoklaması, bazı yerlerde merkez yoklaması yaptık. Sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aldık. Adaylar MYK’da belirlendi. PM’nin görüşleri ortaya çıktı, orada bazı adayları geri çektik. Yetki Merkez Yönetim Kurulu’na verildi, adaylar belirlendi.”

Kılıçdaroğlu iktidar tarafından yapılan “CHP adaylarını terör örgütleri, marjinal çevreler belirliyor” iddiasını da yanıtladı:

“Panik içindeler, yerel seçimlerden başarıyla çıkacağımızı görüyorlar ve bu nedenle bizi suçluymuş gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu sayede yerel seçimlerde karşılaşacakları başarısızlığı önlemeye çalışıyorlar… Erdoğan önüne anketler geldikçe, üstelik kendi yaptırdıkları anketler geldikçe daha da panikliyor. Şimdi ikisi oturmuş konuşuyorlar, 'Acaba yeniden adaylıkları teke indirebilir miyiz' diye.”

CHP Genel Başkanı, İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devri konusunun gündemlerinde olmadığını da söyledi. Kılıçdaroğlu “Vatandaşı kuru soğan kuyruğuna mahkum ettiler, ben onları konuşmayayım, İş Bankası’nı konuşayım istiyorlar. Benim gündemimde yok. “ ifadelerini kullandı. 

Söyleşinin tamamına bu linkten ulaşılabilir.
 

DAHA FAZLA HABER OKU