Alternatif cezalar kapsamında cami temizleyen de var, nutuk okuyan da

Yaşlı bir adam ile dalga geçen kişiye verilen 15 gün evden çıkmama, huzurevi ziyaret etme cezası TCK’da olan hapis ve para cezası içermeyen alternatif cezaları hatırlattı

Cihan K. adlı kişi de kamu cezası kapsamında cami temizleme cezasına mahkum olmuştu / Fotoğraf: AA

Türkiye, tüm dünyada olduğu gibi koronavirüs salgını dolayısıyla bazı önlemler alıyor. Ülkede alınan bu önlemlerden birisi de virüsün daha çok etkilediği belirtilen 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma yasağı getirmek oldu. 

Yasağın ardından kendisini polis olarak tanıtan bir gencin sokağa çıkma kısıtlamasına uymayan yaşlı bir insanla dalga geçtiği görüntüler tartışma konusu oldu.

Yakalanarak hakimliğe çıkarılan şüpheliye 15 gün evinden çıkmama ve salgının geçmesinin ardından haftada 2 gün en yakın huzurevini ziyaret etme cezası verildi.

Benzer birçok görüntü sosyal medyada dolaşırken söz konusu şüpheliye verilen alternatif ceza, geçmişte gerçekleştirilen uygulamaları akıllara getirdi.

Avukat Rıdvan Yıldız hukuk sistemimiz içerisinde 1 yıl ve daha az hapis cezalarını içeren cezaların kamuya yararlı işte çalışma gibi farklı seçenekli yaptırımlara dönüştürülebildiğini söyledi.

Uğur Dündar’a da makale okuma cezası verilmişti

Hakimin takdirine kalmış olan bu cezalara örnek veren Yıldız, yakın zaman içerisinde eski Başbakan Binali Yıldırım'a hakaretten hapis cezası verilen gazeteci Uğur Dündar'ın mahkum olduğu cezanın yarısı kadar olan 5 ay 25 gün süreyle haftada en az 2 saat olmak kaydıyla mesai saatleri içerisinde Yüksek Öğretim Kurumları kütüphanesinde "şerefe karşı suçlar" ile ilgili makale, tez ve kitapları okumasına karar verildiğini hatırlattı.

Yıldız, bunun dışında cezanın cami temizleme, nutuk okuma gibi yaptırımlara dönüştürüldüğü örneklere sık olmasa da zaman zaman rastlandığını da belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU