Tarım uzmanı Yıldırım: Önlem alınmazsa 1-2 ay içinde kıtlık olabilir

Yıldırım, hükümetin boş olan köy okullarını mevsimlik işçilerin barınmasında kullanması için tavsiyede bulundu

Fotoğraf: Independent Türkçe

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. 

Salgın nedeniyle kendilerini evlerinde izole eden insan sayısı her geçen gün artıyor. Bunda, “Evde kal” çağrıları etkili oluyor. 

65 yaş ve üzeri vatandaşlara getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının ardından, giderek daha fazla aile, evlerinde vakit geçiriyor.

Tarım ve hayvancılık sektöründe salgın nedeniyle yaşanabilecek üretim kesintilerinin ise gıda tedariği açısından tehlike yaratacağı belirtiliyor.  

Tarım uzmanı ve Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, tehlike ihtimaline karşı  hükümetin bir an önce özel destekleri, tarım ve hayvancılık için devreye sokmasını istedi ve kıtlık uyarısı yaptı.

X630Aaf3_400x400.jpg
Ali Ekber Yıldırım. Fotoğraf: Twitter


"Kırsalda üretim durursa, şehirde sorun büyür"

Yıldırım’a göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en kısa zamanda bilimsel bir komite oluşturması ve ilçe bazında, köy köy üretimin nasıl sürdürüleceğini planlaması gerekiyor. Şehirlerde 65 yaş ve üzeri için çıkarılan sokağa çıkma yasağının kırsalda yaşayan aileler için uygulanmasının doğru olmadığını dile getiren Yıldırım, "Kırsalda eğer vatandaş dışarı çıkmazsa, tarlasına, ahırına gitmezse tarımsal üretim yapılamaz ve şehirler için ciddi bir gıda sorunu ortaya çıkabilir" diyor.

Salgın boyunca tarımsal üretim ve hayvancılığın sürdürülebilmesinin sadece köyde yaşayanların sorunu olmadığının altını çizen Yıldırım, "Kırsalda üretim durursa, bu en çok şehirlerde yaşayanların sorunu olacak" diye konuşuyor.

"Mevsimlik işçiler için önlem alınmalı"

İçinden geçtiğimiz dönemin Türkiye'de sebze ekiminin ve dikimin yapıldığı dönem olduğuna işaret eden Yıldırım, gıda üretiminin devamı için mevsimlik işçi hareketlerinin önemine de dikkat çekiyor. Yıldırım, "Üreticinin tarlaya girmesi, ürünü toprakla buluşturması gerekiyor. Bunun için de mevsimlik işçilerin çalıştırılması zorunlu. Mevsimlik işçilerin taşınmasından tutun da sağlık ve barınma sorunlarının çözülmesi gerekiyor" şeklinde konuşuyor.

Yıldırım’a göre, hükümet bu dönemde boş olan köy okullarını mevsimlik işçilerin barınması için kullanmalı ve işçilerin sağlıklarını çok yakından takibe almalı.

"Raflarda ürün bulamayabiliriz"

Zaman kaybedilmeden tarımsal üretimin devamının garanti altına alınması için ayrı bir önlem paketine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Aksi takdirde markete gittiğinizde raflarda ürün bulamayacaksınız. Bu bir ay sonra olur, iki ay sonra olur… Ama üretim olmazsa raflar boş kalır ve bu sefer açlıkla karşı karşıya kalabiliriz" uyarısında bulunuyor.

 

DW

DAHA FAZLA HABER OKU