Yaşlıların duygusal açıdan daha sağlam olduğu ortaya çıktı: Cezbedici unsurlara karşı dirençliler

Yeni psikoloji çalışması “Huysuz ihtiyar” kalıbını yıkabilir

(Pixabay)

Huysuz ihtiyar klişesi yakından incelendiğinde temelsiz gibi görünüyor. ABD’deki Duke ve Vanderbilt üniversitelerinden psikologların gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, yaşlıların genellikle duygusal açıdan daha kararlı ve gündelik yaşamda cezbedici şeylere karşı daha dayanıklı olduğunu gösterdi.

Medical Express’in haberine göre, Duke Üniversitesi’nden psikoloji ve sinirbilim doçenti Gregory Samanez-Larkin’le birlikte araştırmaya öncülük eden doktora öğrencisi Daisy Burr şöyle dedi:

Duygusal sağlık ve düzenin yaşla birlikte geliştiğini gösteren kanıtlar var.

Araştırmacılar, yaşları 20’yle 80 arasında değişen 123 katılımcıyı cep telefonundan 10 gün boyunca her gün 3 kere aradı. Katılımcılardan aralarında hoşnutluk, coşku, rahatlama ve rehavet gibi ölçütlerin yer aldığı sekiz duyguyu hangi düzeyde hissettiklerini 5 üzerinden puanlamaları istendi.

Daha sonra araştırmacılar katılımcılara şu anda canlarının çektiği bir şey olup olmadığını sordu. Yiyecek, alkol, sigara, sosyal medya, alışveriş, biriyle konuşma, seks, uyku ve çalışma gibi seçeneklerin bulunduğu listede katılımcılar en çok istedikleri üçünü seçti.

Her katılımcıya aynı zamanda anlık değişen duyguları dışında genel ruh hallerini yansıtan standart bir “genel yaşam memnuniyeti” testi de uygulandı.

Samanez-Larkin, araştırmaya katılan yaşlıların daha kararlı ve “duygularının daha istikrarlı” olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Yaş arttıkça cezbedici şeylere direnme kabiliyetinin yükseldiği ortaya çıktı.

Samanez-Larkin, yaşla birlikte kişisel hedeflerin değiştirdiğini belirtti. Psikolog, daha yaşlı kişilerin “her gün esenlik düzeylerini azam, düzeye çıkarmayı deneyebileceğini” ve şimdiye daha fazla odaklanabileceğini ifade etti. Samanez-Larkin, “(Yaşlandıkça) mümkün olduğunca daha fazla iyi hissetmek istersiniz” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, katılımcılarla kendi zaman ve mekanlarındayken anket yapmanın laboratuvar düzeneklerine göre gerçek dünya koşullarını daha iyi yansıttığı için telefon çağrılarından yararlandıklarını söylüyor.

Burr, yaşlıların istediklerini yapmalarına izin verildiğinde duygusal durumlarını düzenlemekte daha iyi olduklarını ekliyor.

Burr’un analiz ettiği veriler ayrıca, daha önce kötü deneyim yaşayanların isteklerini bastırmada daha çok zorlandığını ortaya koyuyor. Sonuçlar aynı zamanda yaşam memnuniyeti yüksek olan genç katılımcıların isteklerini daha başarılı kontrol edebildiğini gösteriyor.

Ancak verilere göre yaşlı yetişkinler, yaşam memnuniyetleri fark etmeksizin cezbedici unsurlara karşı daha dirençli.

Medical Express

 

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU