Koronavirüs, Avrupa Birliği'ni daha fazla parçalayacak mı?

Çin’in ardından koronavirüsün merkezi haline gelen Avrupa Kıtası’ndaki çoğu ülke solunum cihazı, sağlık personelinin kullanması gereken maske ve koruyucu giysi eksikliği çekiyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da koruyucu giysileriyle otobüs duraklarını temizleyen bir görevli / Fotoğraf: AP

İtalyan gazetesi La Repubblica'nın haberine göre Çek Cumhuriyeti'nin Çin'in İtalya'ya hibe ettiği yüz binlerce maskeye, tıbbi malzemelere ve solunum cihazına el koyması, Avrupa dayanışmasının kırılganlığını gün yüzüne çıkardı. 

Çekya, söz konusu ekipmanlara kaçakçılıkla mücadele kapsamında el koyulduğunu duyururken yetkililer ise bu malzemelerin yalnızca bir kısmının Çin'in İtalya'ya gönderdiği hibe olduğunu itiraf etti.

Çin, 680 bin koruyucu maske ve binlerce solunum cihazı yollarken, Çekya ise bu sayının yalnızca 300 binin biraz üzerinde olduğunu savundu.

İki AB üyesi, birbiriyle medya üzerinden, uzaktan çekişiyor

İtalyanlar söz konusu habere dair yorum yapmazken yapılan değerlendirmeler Avrupa Birliği (AB) üyesi bu iki ülkenin Çin'in hibesini elde etmek için birbiriyle medyadan uzakta çekişmeye devam ettiği yönünde. Nitekim İtalya'daki vakalar ve ölümler günden güne artarken hastanelerin tıbbi kaynakları ise yetersiz kalıyor.

Çin'in ardından koronavirüsün merkezi haline gelen Avrupa Kıtası'ndaki çoğu ülke solunum cihazı, sağlık personelinin kullanması gereken maske ve koruyucu giysi eksikliği çekiyor.

En kötü sahnenin yaşandığı İtalya'nın AB'den, özellikle de kendisini AB'nin lideri olarak gören Almanya'dan herhangi bir destek bulamadığı ortada.

Öyle ki Almanya, koronavirüs ile mücadelede kullanılan tıbbi malzemelerin ihracatını yasaklamıştı. Bloomberg'in haberine göre İsviçre ve Avusturya, kendilerine gelecek olan sağlık malzemeleri teslimatının Almanya tarafından engellenmiş olmasından ciddi şekilde rahatsız.

Pek bir şey ifade etmiyor…

Basında çıkan haberlere göre Almanya aynı zamanda başta 800 bin maske olmak üzere İtalya'ya giden malzemelere de el koydu. Bu yüzden tıbbi malzeme taşıyan Rus askeri kargo uçaklarının son 24 saat içerisinde İtalya'ya inmesi ve onlarca Kübalı doktorun salgınla mücadele kapsamında Lombardiya'ya varması şaşırtıcı değil. Avrupa'daki pek çok kişi sözde "Avrupa Birliği'nin" çoğu AB ülkesi için artık pek bir şey ifade etmediği görüşünde. Dünyanın farklı ülkelerinin yürüttüğü insani çabaların virüsten en çok etkilenen ülkelere yardım etmek için bir araya getirildiği bir zamanda AB ülkeleri birbirine destek sağlamak yerine sağlanan destekleri "çalıyor."

Sırbistan'ın henüz AB'ye katılmamış olması ve katılım müzakereleri sürecinin sürmesine rağmen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, daha önce görülmemiş bir şekilde AB'ye sert çıktı. Zirâ Vucic, koronavirüs ile ilgili halka seslendiği konuşmasında, "Avrupa dayanışması diye bir şey yok. Tüm bunlar yalnızca kağıt üstünde bir masaldı" ifadelerini kullandı. Bu süreçte yardımcı olabilecek tek ülkenin Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu dile getiren Vucic, Avrupa Komisyonu Başkanı'nın Sırbistan'ın AB'den tıbbi malzeme ithal etmesine izin verilemeyeceğini, zirâ yeterli malzemelerin bulunmadığını açıklamasına da değindi.

Durumu İtalya'nınkine yakın olan bir diğer ülke de yine artan vaka ve can kaybıyla karşı karşıya olan ve sağlık sisteminin bu durumla başa çıkamadığı İspanya. Ancak AB'nin geri kalanı, kendi ellerindeki sağlık malzemelerini zor durumdaki bu ülkelerle paylaşmamaya kararlı… Çin ise Asya ve Avrupa'daki birçok ülkeye yüz binlerce tıbbi malzeme gönderiyor.

AB sorunu

Koronavirüs salgını, İngiltere'nin yılın başında resmi olarak AB'den çıkışının ardından birliği bozacak bir husus olarak görülüyor. AB halkları da artık bu birliğin varlığını haklı çıkaran herhangi bir dayanışmanın görülmediği görüşünde.

Tıbbi malzeme eksikliğinden sıkıntı çeken İngiltere ile birlikte AB ülkeleri meselesi, sağlık sistemleri binlerce vaka ile baş edemeyecek hale gelirse etkisini daha net gösterecek. Zirâ kendisinin de arz sıkıntısı çektiği ABD'den malzeme ithal edilmesine güvenilmiyor. Bu durumda otomobil üreticileri ve diğer sanayi şirketleri, salgın ile başa çıkmak için başta solunum cihazları olmak üzere tıbbi malzeme üreticilerine dönüştürülmek zorunda kaldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/104861

DAHA FAZLA HABER OKU