Çin sinemaları doldurmak için umudunu Avengers'a bağladı

Çinli işletmeciler koltukların dolmasına yardım etmek için eski gişe rekortmenlerine başvuruyor

Çin sinema salonlarını tekrar açıp yerel sinema sektörünü yeniden kurmaya hazırlanırken ülke yardım için bazı süper kahramanlara başvuruyor.

The Hollywood Reporter’da yer alan habere göre önümüzdeki gün ve haftalarda Marvel’ın Avengers filmlerinin tamamı ülkede yeniden gösterime girecek. Gösterime girecek eski Holloywood gişe rekortmenlerinin arasında Avatar ve Warner Bros.’ın Christopher Nolan filmleri Başlangıç (Inception - 2010) ve Yıldızlararası (Interstellar - 2014) da yer alacak.

Gişe rekortmenlerinin resmi vizyon tarihleri henüz belirlenmedi ama Çin’in ülke çapında faaliyet gösteren sinema işletmecilerinden birine yakın bir kaynak The Hollywood Reporter’a, filmlerin “aslında dijital sinema paketleri sinema salonlarına ulaşır ulaşmaz” gösterime gireceğini söyledi.

Yüz milyonlarca insan üzerinde sıkı kısıtlamalar uyguladıktan sonra Çin, koronavirüse karşı galip gelmiş gibi görünüyor. Geçen hafta boyunca ülke çapında kamusal alanlarda hizmet veren restoranlar ve alışveriş merkezlerinin yanı sıra bazı sinema salonları deneme amaçlı olarak yeniden açıldı.

Çarşamba öğleden sonra itibarıyla 600-700 Çin sinema salonunun açılması bekleniyordu. Salonların çoğu sadece birkaç perdesi olan görece küçük işletmeler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin ücra noktalarında bulunan bu salonlar salgının şubatta ulaştığı zirvede nispeten daha az yara almıştı. Ülke çapında faaliyet gösteren sinema zincirlerinin henüz hiçbiri yeniden açılacaklarını duyurmadı ama gün geçtikçe daha fazla sayıda salon ziyaretçilere açılıyor.

Çin’in film gösterim altyapısını yeniden başlatma çabaları, ABD, Avrupa ülkeleri ve Hindistan’ın geneli gibi henüz kilit halinde olan ülkelerin, salgın sona erdiği zaman muhtemelen bulunacakları noktaya bir ön gösterim niteliği taşıyor.

Çin’in salon işletmecileri birbiriyle ilişkili iki zorlukla karşı karşıya kaldı: Müşterileri zincirlere kalabalık sayılar halinde geri dönmenin güvenli olduğuna ikna etmek ve dağıtıcıları pazarlamaya ve önemli filmlerini gösterime sokmaya devam edebilecekleri sayıda müşteri olduğuna ikna etmek. Tabii ki ikincisi olmadan ilkini gerçekleştirmek de kolay değil.

Çok sevilen filmleri tekrardan gösterime sokmak Çin’de büyük bir sektör haline gelebilir. 2012’de James Cameron’ın Titanik’inin üç boyutlu yeniden sürümü 145 milyon dolar (yaklaşık 928 milyon TL) hasılat yapmıştı. 2018’de Japon anime ustası Hayao Miyazaki’nin 2001 tarihli klasiği Ruhların Kaçışı’nın (Spirited Away) Çin’deki yeniden sürümünün hasılatı 69 milyon dolar (yaklaşık 442 milyon TL) olmuştu.

Önümüzdeki haftalarda (veya aylarda) yeniden sürülmesi planlanan Hollywood filmleri Çin’in gişe tarihindeki en çok sevilen filmler arasında. Avatar, 2009’da Çin’de 202 milyon dolarlık (yaklaşık 1 milyar 292 milyon TL) tarihsel bir hasılat elde etmişti, hem de o zaman Çin’in şimdiki 70 bin perde sayısının yalnızca küçük bir kısmına sahip olmasına rağmen. Başlangıç, 2010’da 68,5 milyon dolar (yaklaşık 438,3 TL) elde etmiş, Yıldızlararası, 2015’te 122 milyon dolar (yaklaşık 781 milyon TL) hasılat yapmıştı.

Öte yandan Yenilmezler serisi, Çin’de açık arayla en son sevilen yabancı film oldu: Serinin 4 filmi Çin’de toplamda 1,3 milyar dolar (yaklaşık 8,3 milyar TL) hasılat yaptı.

Yeniden gösterim planlarının veri analistleri için eğlenceli yönü, sürümlerin Avatar ve Avengers: Endgame arasındaki tüm zamanların en büyük gişe hasılatı yarışına bir tur daha eklemesi olacak. Avengers: Endgame an itibarıyla uluslararası gişede 2,798 milyar dolarla (yaklaşık 17,907 milyar TL), Avatar’ın toplam 2,744 milyar dolarlık (yaklaşık 17,562 milyar TL) hasılatla sahip oldu tahtı devralmış durumda (enflasyon hesaba katılmaksızın).

İki filmin yeniden gösterim tarihleri neler olacak? O zamana kadar Çin’de kaç salon daha yeniden açılmış olacak? Çinli izleyicinin tepkisi ne olacak? Görünüşe göre bu oyunun sonu yok.

 

The Hollywood Reporter

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU