“Beyaz eşya sektöründe işten çıkarmalar nisanda başlayabilir”

Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Yıldız, sektörün yüzde 90’ının kapalı olduğunu söyleyerek “Nisan başından itibaren işten çıkarma, yarı maaş ödeme, izin kullandırma gibi durumlar başlayacaktır” dedi

Fotoğraf: İHA

Türkiye’de bin 800’den fazla kişide görülen koronavirüs salgını nedeniyle insanların sokağa çıkmaması, şirketlerin kepenk kapatması ve tüketimin durma noktasına gelmesi beyaz eşya sektörünü de vurdu. 

Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkanı (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada ocakta yüzde 10, şubatta yüzde 12 artan satışların mart sonuna doğru sıfıra yaklaştığını söyledi. 

“Sektörümüzün yüzde 90’ı kapalı durumda” diyen Yıldız, işten çıkarmaların olup olmayacağı ile ilgili soruya “Nisan başından itibaren işten çıkarma, yarı maaş ödeme, izin kullandırma gibi durumlar başlayacaktır. Ancak henüz başlamadı” yanıtını verdi. 

Salgının ne kadar süreceğinin kestirilemediğini aktaran Ali Yıldız, “Mayıs başı gibi düşünsek bile aşağı yukarı 45 günlük bir boşluk söz konusu. Bunu doldurabilmek için devletin büyük destekler yapması gerekiyor” dedi. 

“KDV ve ÖTV indirimi bize umut olur”

KDV ve ÖTV indirimleriyle ilgili bir uygulamanın şimdiden hazırlanması gerektiğini söyleyen BEYPER Başkanı, “Sokağa çıkma endişesi varken vatandaşı harcamaya teşvik etmenin doğru olup olmadığı” ile ilgili soruya “KDV ve ÖTV indirimi, önümüzdeki günler için bir umut olur. Bu virüs olayının çok uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz. Ancak indirim şimdiden hazırlanırsa, en azından önümüzdeki aylarda biz bu açığımızı kapatırız” yanıtını verdi. 

Çoğunluk çeyiz siparişi 

Türkiye’nin Çin’den sonra en yüksek beyaz eşya penetrasyonuna sahip olduğunu hatırlatan Yıldız, “Beyaz eşya sektörü doğrudan 60 bin, dolaylı yoldan 600 bin kişiye hitap ediyor. Ancak virüs salgını başladığında Avrupa da siparişlerini aşağı çekmeye başladı. Şubattaki düşme mart ve nisanda artarak devam edecek. Dolayısıyla fabrikalarımız zarar görecek” dedi. 

BEYPER Başkanı, cadde mağazalarındaki çok az siparişin çoğunlukla çeyizlerden geldiğini, onların da tereddüt ettiği için siparişlerini öne çeken kişiler olduğunu söyledi. 

“Kapatırsınız ama kira almaya devam ederiz”

Şubat ayındaki KDV ve SGK ödemelerinde bu ay için bir indirimin söz konusu olmadığını, kiralarla ilgili bir şey söylenmediğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu: 

Bazı alışveriş merkezlerinde kapatıp kapatmamakla ilgili bir yaptırım yok, “Siz kapatırsanız ceza verilmez ama ortak giderler ve kiralar devam eder” deniyor. 

Türkiye’de iki büyük yatırımcı firma, AVM’leri kapatmıyorlar. Aslında kapanmış ama kapanmamış gözüküyor. Kiraları alabilmek için öyle bir yazı göndermediler. Bundan dolayı büyük bir sıkıntı var. 

Birçok arkadaşımız kapattı ve bu ödemeleri nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Bazı büyük markaların sadece cadde mağazaları açık. Ancak insanlar caddeye çıkmadığı için sektörümüzün yüzde 90’ı kapalı durumda. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU