Japonya, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 10’unu “teşvik” olarak sunmaya hazırlanıyor

Japonya’nın en büyük yayınları arasındaki Nikke’inin haberine göre koronavirüs ile mücadelede her aileye sunulması planlanan nakit miktarı 2 bin 700 dolara kadar çıkıyor

Fotoğraf: Reuters

Yaklaşık 145 yıldır yayın hayatına devam eden, dünyanın en çok okunan ekonomi gazetesi Nikkei, Japon hükümetinin 56 trilyon yen (502 milyar dolar) değerindeki teşvik paketi için görüşmelere başladığını duyurdu. 

Salgının ekonomide neden olabileceği yıkıma karşı alınan bu önlemlerin değeri, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık 10’u. 

Japonya tarihinin en büyük teşviği olarak kayıtlara geçebilecek bu paket, her aileye 200 ila 300 bin (Yaklaşık 1800 ile 2700 dolar aralığı) nakit verilmesini de kapsıyor. Ülkedeki hane sayısı yaklaşık 53 milyon. 

Uygulamanın mayısta hayata geçirilmesinin planlandığına yer veren Nikkei, diğer teşvikleri şöyle sıraladı: 

- Restoran ve turizm gibi virüsün en fazla yara açtığı sektörler için ise hükümet “hediye kuponlar” dağıtacak. Oluşturulacak bir sübvansiyon sistemiyle tüketicinin seyahat ederken ya da yemek yerken yaptığı harcamanın belli bir oranı karşılanacak. 

- 10 million hane için belirli bir gelir seviyesi sağlanacak. 

- Çalışanlarına izin vermek zorunda kalan şirketleri desteklemek ve işsizliğin büyümesinin önüne geçmek için istihdam uyum sübvansiyonları genişletilecek. 

- Küçük ve orta ölçekli şirketler için hâlihazırda üçte iki oranında olan ücret teşviği, beşte dörde çıkartılabilir. 

Nikkei’ye göre Başbakan Shinzo Abe, 2020 mâli bütçesinin onaylanacağı 27 Mart’tan önce söz konusu teşvik paketini Meclis’e getirmek istiyor. 

10 yıl önce verilen teşvikler yastık altına gitmişti

Japonya, küresel kriz sonrası 2009 yılında vatandaşlarına 12 biner yen (Yaklaşık 108 dolar) destek vermiş ve bu desteğin toplamı 2 trilyon yene ulaşmıştı. 

Birçok hanenin kendilerine gelen bu parayı tasarruf olarak ayırması, tüketimde patlama beklentisini suya düşürmüştü. 

Ancak 2009’da yüzde 5,4 küçülen Japon ekonomisi, bir sonraki yıl yüzde 4,2 genişlemişti. 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU