Doktorlardan koronavirüs semptomlarıyla ilgili yeni uyarı: Belirtiler hafif başlıyor ama hızla kötüye gidebiliyor

Kovid-19 dünyaya yayılırken doktorlar hastalığın ne tip özelliklere sahip olduğunu daha iyi kavrıyor

Sağlık uzmanları koronavirüsün yayılmasını önleyebilmek için sosyal mesafe tedbirleri alınması gerektiğini belirtiyor (Reuters)

Yeni koronavirüs dünya genelinde yayılmaya devam ederken, doktorlar hastaların Kovid-19 hastalığına nasıl tepki verdiğini daha iyi kavrayabiliyor. 

SARS-CoV-2 virüsü nedeniyle hastalananlar ilk önce baş ağrısı, hafif öksürük ve hafif ateş gibi rahatsızlık belirtileri gösterme eğiliminde oluyor. Fakat genelde ikinci hafta itibarıyla hastalar ya iyileşmeye başlıyor ya da durumları daha kötüye gidiyor. Durumu kötüye giden hastalar çok hızlı biçimde yoğun bakıma kaldırılacak noktaya gelebiliyor. 

Yoğun bakım ünitesine yatırılan hastaların belirtileri gösterme konusunda benzer bir gecikme ve tedavi gördükten sonra yeniden hastalanma deneyimlediği anlaşılıyor. 

Montefiore Tıp Merkezi’nin yoğun bakım araştırma direktörü Michelle Gong, pazartesi Journal of American Medical Association’ın yönelttiği soruları yanıtladı. Gong, Kovid-19 hastalarının genelde iyi göründükten “5 veya 7 gün sonra kötüye gitmeye başladığını ve solunum yetmezliği çektiğini” söyledi. 

Gong, başlangıcın çok ani olabileceğini ifade ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBC News’a konuşan New Orleans’ta yoğun bakım doktoru Dr. Joshua Denson, hafta sonu tedavi uyguladığı 15 ile 20 hastaya dayanarak, hastalığın ilk evresinin “yavaş bir yanmaya” benzediğini söyledi. 

NBC’ye konuşan North Carolina’da salgın hastalıklar uzmanı Dr. Christopher Ohl da, kendini iyi hissettiğini söyleyen hastaların “20 ile 24 saat içinde ateşinin çıktığını, ciddi derecede bitkin hissettiğini, öksürüklerinin kötüleştiğini ve solunum yetmezliği çektiklerini” söyledi. Ohl, hastaların bu belirtileri göstermelerinin ardından hastaneye kaldırdıklarını ifade etti.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), hastaların “hastalığın ikinci haftasında durumlarının tıbbi açıdan kötüye” gittiğine dair emareler bulunduğunu belirtti. 

Şubatın sonunda The Lancet dergisinde yayımlanan makalede hastaların yarısından çoğunun, hastalandıktan bir hafta sonra solunum yetmezliği çektiği belirtilmişti. 

Geçen hafta ProPublica’ya konuşan solunum terapisti, asgari solunum desteği alan hastaların bir anda nefes alamaz noktaya gelebildiğini aktarmıştı. 

Bu ani kötüye gitmenin yaşlılarda ve önceden başka hastalıkları bulunan kişilerde görülmesi daha muhtemel olsa da 40’lı yaşlarındaki kişilerde de görülebildiği ifade edildi. 

Fakat Gong yine de, “kimin durumunun kötüye gittiği veye kimin iyileşeceği henüz tahmin edilebilir değil” diye belirtti. 

 

Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU