Kaçak IŞİD gelini Şamima Begüm İngiltere’ye bebeğini de götürmek istiyor

Ailesi İngiliz adaleti kapsamında bir soruşturmaya razı olduğunu söyledi

Adam Forrest – The Independent

IŞİD’e katılmak için Suriye’ye kaçan Londra'lı kız öğrenci Şamima Begüm, İngiltere'ye dönmesi durumunda bebeğini yanında götürmek istediğini söyledi.

9 aylık gebe olan 19 yaşındaki Begüm, kendisine yönelik tartışmalar ve yoğun medya incelemesi üzerine İngiltere'ye dönmesi durumunda neler olacağını anladığını belirtti.

Çocuğundan ayrılmak istemediğini The Times'a anlatan hamile genç kadın, “Çocuğun benden alınmasını istemiyorum ya da en azından eğer alınacaksa aileme verilmesini istiyorum” diye konuştu.

Ailesi, Begüm ve doğmamış çocuğunun İngiltere’deki evine dönmesine izin verilmesi ve “İngiliz adalet sistemince gerekenin yapılması” gerektiğini söyleyerek, kızlarının “aciliyet gereği” İngiltere'ye geri dönmesine izin verilmesini istedi.

Bu taleplerine yönelik, İngiltere Terörle Mücadele Şefi Neil Basu, Suriye’den dönen herhangi bir İngiliz vatandaşının soruşturulmayı umması ve zorlayıcı sınırlamalar altında yaşamak zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Basu, savaştan zarar görmüş bir ülkeden gelenlerin, “Herhangi bir terörist veya diğer suçları” işleyip işlemediğine ilişkin incelemeye tabi tutulacağını da belirtti.

Begüm’ün ailesi, şu anda neredeyse 40 bin IŞİD savaşçısının aile üyelerinin tutulduğu bir kampta bulunan kızlarının Suriye’de yaptıklarına yönelik İngiliz yetkililer tarafından sorgulanmasına hazır olduklarını belirtti.

Şamima’nın acilen İngiltere’ye iade edilmesi için İngiliz hükümetinden yardım isteyen aile, kızlarının çocuğu konusunda şu ifadeleri kullandı:

 

“Şamima’nın çocuğu da İngiliz olacak, bir masum olarak bu ülkenin huzur ve güvencesi altında büyüyebilme şansını elde etme hakkına sahip.”

 

2015 yılında Londra'dan iki arkadaşıyla ayrılan Begüm, şu anda Suriye'nin kuzeyindeki bir mülteci kampında yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Begüm, bu haftanın başında The Times’a “eve gelebilmek ve çocuğumla sakince yaşayabilmek için gereken her şeyi yapacağını” söylemişti.

Begüm’ün epey destek alan talebiyle ilgili eski MI6 şefi Richard Barrett, genç kıza ancak “(İngiliz) değerlerinin arkasında duracaksak” geri dönme şansı verilmesi gerektiğini belirtti.

Ancak İngiliz hükümeti, Begüm’ün kamptan çıkışını müzakere etmek üzere yerel makamlarla görüşmeyeceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Sajid Javid, IŞİD'e katılan Britanyalıların geri dönüşünü engellemek için “tereddüt etmeyeceği” konusunda uyarırken, Güvenlik Bakanı Ben Wallace, “İngiliz canlarını riske atmayacağının” altını çizdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  


https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU