Kovid-19 paniği yaşanırken hantavirüs salgınına ilişkin yanıltıcı mesajlar korkuya neden oldu: İşte bilmeniz gerekenler

Virüs ciddi fakat mevcut pandemiyle karşılaştırılmamalı

(Pikrepo)

WhatsApp ve diğer mesajlaşma uygulamalarında koronavirüse benzer yeni bir salgına ilişkin yanıltıcı mesajlar dolaşıyor.

Hantavirüsün tırmanışından bahseden mesajlar, Kovid-19’la mücadele eden dünyanın başka bir hastalığın tehlikesi altında olabileceği uyarısında bulunuyor.

Ancak uyarılar aşırı şekilde abartılıyor. Hantavirüs tehlikeli bir virüs ailesine işaret etse de yeni koronavirüsle karşılaştırılamaz ve onun kadar tehlikeli değil.

Ayrıca hantavirüs hiç de yeni değil, onlarca yıldır biliniyor ve muhtemelen daha uzun süredir de aktif. İnsanlar arasında kolayca yayılmaz, sadece sıçanların ve farelerin vücut sıvılarını tüketerek bu virüse yakalanılabilir. Dünya bu virüsle başa çıkmak için aşılar da dahil olmak üzere daha donanımlı.

Yanıltıcı mesajların insanları daha fazla endişe verici bilgiyi paylaşmaya teşvik etmek için koronavirüs salgınıyla ilgili korkuyu yakalamaya çalıştığı görünüyor. Küresel salgınlara dair zaten kaygılanan kişilerde gereksiz endişeye neden olması muhtemel.

WhatsApp mesajları genellikle yeni koronavirüsü açıkça referans gösteriyor ve hantavirüsün de benzer bir yol izleyebileceğini ileri sürüyor.

The Independent’ın gördüğü bir mesajda, “Bütün dünya hala Kovid-19’dan mustaripken, şimdi başka bir virüs karşımızda… Çin’de çoğunlukla kemirgenlerden kaynaklanan ‘hanta virüsü’ saptandı. Şimdiden bir kişi öldü ve bazılarının testi pozitif çıktı” ifadeleri kullanıldı.

Ölümle ilgili bilgi doğru görünüyor. Çin’in resmi gazetesi Global Times, bir kişinin Shandong eyaletine işe giderken yolda öldüğünü belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bilgiye ilişkin tweet, yalnızca Twitter'da yaklaşık 15 bin kez paylaşıldı ve muhtemelen ekran görüntüsü alındı ve dünya geneline fotoğraf olarak yayıldı. Ölüm haberi doğru olsa da bunun koronavirüs salgınıyla benzer olduğuna dair herhangi bir iddia şimdilik asılsız.

Hantavirüs şüphesiz çok ciddi bir hastalık ailesi. Semptomlar çok şiddetli olabiliyor ve ölümlere neden olduğu biliniyor.

Birlikte ele alındığında bu virüsler, farklı kemirgenler tarafından yayılan ve farklı sendromlara neden olan bir virüs ailesi. Enfeksiyon, bir dizi farklı sendromun birine neden olabilir. Bunların her biri kendi kemirgen konakçılarına sahip ve spesifik coğrafi özellikleri bulunuyor: Hantavirüsler Amerika, Avrupa ve Asya’da bulunmasına rağmen, bu bölgelerde farklı sendromlar ve semptomlar görülebiliyor.

Enfeksiyon genellikle idrar, dışkı veya tükürük veya bir kemirgen tüketmekten kaynaklanıyor, nadiren ısırılmadan bulaşıyor. Kemirgen istilası bulunan tozlu bölgelerde yaşayan kişiler özellikle risk altında bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU