Mart ayında hizmet ve perakende sektörünün güveni düştü, inşaatçının güveni yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre hizmet sektöründe gelecek üç aya ilişkin talep beklentisi yüzde 7,5’in üzerinde gerilerken, inşaatın önündeki en büyük engel, “finansman sorunu”

Fotoğraf: AFP

Üç büyük sektöre iş hacimleri, çalışan sayıları, stok seviyeleri, faaliyetleri kısıtlayan faktörler, sabit sermaye yatırımları, sipariş düzeyleri gibi soruların yöneltilmesiyle hazırlanan sektörel güven endeki açıklandı. 

Buna göre, koronavirüs salgınının iyiden iyiye kendini gösterdiği mart ayında güven endeksi, hizmet ve perakende sektörlerinde düşerken inşaat sektöründe yükseldi. 

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi martta bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 6 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 1,2 azalırken, inşaat sektöründe yüzde 3,7 arttı. Alt başlıklara bakarsak; 

100'den küçük olması durumunda sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin kötümserliği gösteren güven endekslerinin alt başlıkları şu şekilde: 

Hizmet sektöründe yüzde 6 düşüş

Şubatta 98,5 belirlenen hizmet sektörü güven endeksi martta 92,5 oldu. 

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi yüzde 7,6 azalarak 97,7 ölçüldü. 

Ocak, şubat, mart aylarındaki hizmetlere olan talep alt endeksi ise yüzde 5,6 azalarak 89,3 değerini aldı.

Perakendede satış beklentisi düşüyor 
 
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi martta yüzde 1,2 oranında azalarak 101,7 değerini aldı. 

Mevcut mal stok endeksi 108 seviyesine çıkan perakende sektörünün gelecek üç aylık dönemdeki iş hacmi-satışlar beklentisi ise yüzde 2,4 geriledi ve 102,5 oldu. 

En düşük güvene sahip inşaatta yükseliş var 
 
Şubatta 74,5 ölçülen inşaat sektörü güven endeksi, martta yüzde 3,7 oranında artarak 77,2 değerini aldı. 

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlardan yüzde 37,1'i faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 62,9'u ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti.

 İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en önemli temel faktörlerden; "finansman sorunları" şubatta yüzde 42,1 iken martta çok değişiklik göstermedi ve yüzde 42 oldu.  “Talep yetersizliği" ise yüzde 34,7’den yüzde 31,1’e geriledi. 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU