İsviçre’de burka yasağının arkasındaki aşırı sağcı grubun yeni hedefi halka açık yerde namaz kılanlar

Sağcı İsviçre Halk Partisi de yasağa destek veriyor

Fotoğaf: AA 

İsviçre’nin bir bölgesinde burkanın yasaklanmasında gösterdiği “başarılı” kampanyayla tanınan aşırı sağcı aktivist, şimdi de yetkilileri Müslümanların halka açık yerde namaz kılmasını engellemeye çağırıyor.

Kendisini “oyunbozan” ya da “keyif kaçıran” anlamlarına gelen “il Guastafeste” olarak tanımlayan Giorgio Ghiringhelli, böyle bir yasağın “Belçika’daki gibi bir Müslüman getto” oluşumunu önlemek adına zorunlu olduğunu iddia etti.

Halka açık yerde ibadet etmenin yasaklanması için Ticino kantonu meclisine dilekçe veren Ghiringhelli kendi internet sitesinde ise “Batı toplumunun İslamlaşma tehlikesi” konusunda uyarılarda bulunuyor ve “Avrupa’yı fethetmeye yönelik kurnaz stratejilere ve Müslümanların İslamcılar tarafından radikalleşmesine sıfır tolerans gösterilmesi” çağrısı yapıyor.

Aktivist ayrıca, Müslümanların ibadetlerinin “hiç de masum olmadığını” ve “Hristiyanlar ve Musevilere karşı nefret içerikli sübliminal mesajlar taşıdığını” ileri sürüyor.

Ghiringhelli, girişiminin başarısız olması halinde bölgesel bir referandum yapmakla da tehdit ediyor. İş bu noktaya gelirse 100 gün içinde oy kullanma yetkisine sahip 7 bin kişiden imza toplaması gerekiyor.

Böyle bir durum, Ghiringhelli ülkenin en büyük siyasi partisi olan sağcı İsviçre Halk Partisi’nin (SVP) desteğini arkasına aldığı için ihtimal dışı değil.  

İsviçreli 20 Minutes haber kuruluşuna göre, SVP Ulusal Konseyi üyeleri Andreas Glarner ve Walter Wobmann, ülke çapında bir girişime destek verdiklerini ifade etti. Glarner, “Yurt dışına çıktığımızda tehlikeyi görebiliyoruz. Belçika’daki Müslüman gettolar sorunu günümüzde halen geçerli” dedi. 

İsviçre’de yayın yapan The Local haber sitesine göre, Ticino Meclis Komisyonu, Ghiringhelli’nin talebini ezici çoğunlukla reddetti. Aynı neticenin, 18-20 Şubat tarihlerinde yapılacak meclis oturumundaki tartışmalarda da tekrarlanması bekleniyor.

Ghiringhelli’nin öncülük ettiği yasak kabul edilirse Müslümanları ayrımcılığa maruz bırakmakla kalmayacak, bu ayın başlarında Cenevre kantonunda kabul edilen yeni “laiklik yasası” benzeri bir sisteme de kapı aralayacak. Resmi kurumlarda çalışanların üzerlerinde dini semboller bulunan kıyafetler giymesini ve dini gösteriler yapılmasını yasaklayan yeni yasa, seçmenlerin yüzde 55’inin desteğiyle onaylanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU